5716fi.jpg

5 opvoedingsregels die volgens mij wonderen doen

20/06/2024

Als mensen mij vragen hoeveel kinderen ik heb, antwoord ik steevast met de volgende woorden. “Twee. Twee jongens. En het zijn echte boefjes hoor!” En dat is niet gelogen. Vanmorgen belde er nog een verpleegkundige naar mij. Ik zei dat ik gezien had dat ze me gisteren probeerde te bellen, maar dat het wellicht per ongeluk was. Ze antwoordde “Neen hoor. Maar ik heb je zoon aan de lijn gehad en die zei dat je niet aan de telefoon wou komen omdat je druk bezig was.” Ik moest even nadenken. Juist. Ik was boven, aan mijn bureau aan het werken, en Robbe had wellicht via zijn tablet de telefoon beantwoord. Nochtans was het een belangrijk gesprek, over mogelijke verkeerde vaccinaties door onze verhuis naar Nederland. Dus… Ik zeg het, boefjes.

Daar heb je, naast een gouden hart, toch ook wel twee ijzeren handen voor nodig. En structuur. Maar ook een paar gouden opvoedingsregels. Ik deel ze graag met andere mama’s en papa’s. Al dan niet van sloebers of kastaars.

Eerste gouden opvoedingstip: “Maak mama trots”

Je kent dat wel. Kleuters zijn vaak selectief doof. Zeker bij zinnen als “ruim je speelgoed eens op” of “doe je jas en schoenen maar al aan.” Dat leidt doorgaans tot heel wat frustraties. Maar er is goed nieuws. Ik heb er wat op gevonden, namelijk: een magische intro. Probeer datzelfde commando gewoon eens met de volgende woorden: “Weet je wat mama ont-zet-tenddddd trots zou maken?” Of deze: “Weet je waarmee je mama nu eens hééééééél erg blij zou maken?” Geloof me: dat doet wonderen. Om één of andere reden willen die kadees hun mama toch wel blij en trots maken. Beslist het proberen waard!

Tweede gouden opvoedingstip: Stilte als spel

Dat mijn jongens vaak een beetje (te) druk zijn (of ‘stuiteren’ zoals ze in Nederland zeggen) is geen geheim. Alleen … in de auto kan dat best vervelend zijn. Want dan heb ik mijn concentratie toch wel hard nodig. Maar ook daar heb ik een trucje voor gevonden. Als het lawaai écht onhoudbaar wordt, maak ik er een ‘spelletje’ van. Namelijk het volgende. “Kindjes, gaan we weer om het langst stil zijn? Ik tel af! Drie. Twee. Één. FLAMINGO”. En ja hoor. Rust alom :-).

Derde gouden opvoedingstip: Wedstrijdje om het snelst

Tegenwoordig lukt het ochtendritueel best aardig. Naar het toilet gaan. Kleertjes aandoen. Ontbijten. Maar er zijn momenten geweest dat mij dat bloed, zweet en tranen kostte. Enfin, bij manier van spreken. En op zulke momenten deed ik een beroep op de fameuze wedstrijd: om het eerst de kleertjes aandoen. Hilarisch. Ze snellen alsof hun leven ervan afhangt. Oei, Robbe heeft zijn broek al aan! En Berre moet nog zijn sokken aantrekken. Wie zal het halen? Snel. Snel. Snel. En zeg nu zelf: zo’n lach om je dag mee te starten, da’s al een goed begin, niet?

Vierde gouden opvoedingstip: Voorbereiden op verandering

Kinderen hebben structuur nodig. Maar voor mijn knaapjes geldt dat dubbel en dik. Dat betekent ook dat ze moeilijk om kunnen met onverwachte omstandigheden. En dat is niet evident. Zeker niet als je man volcontinu werkt en je zelf freelancer bent. Maar ook daar heb ik een geheim recept voor. Bereid je kinderen zo goed mogelijk voor op verandering. Moeten ze vandaag, per uitzondering naar de opvang? Vertel dat dan duidelijk. “Deze middag komt mama niet aan de schoolpoort, maar gaan jullie even met de opvang mee, oké?” Zo vermijd je tranen en teleurstellingen en breng je toch weer een klein beetje structuur in de routine van de dag.

Vijfde gouden opvoedingstip: Formuleer je opdracht op een positieve manier

Jawel. Je leest het goed. Er is een verschil in de manier waarop je een opdracht geeft. Vraag niet “om niet meer te roepen”. Maar vraag “om zachtjes te praten”. Vraag niet om “niet meer over die parking achter de auto’s te rennen”. Maar vraag “om netjes bij mama te blijven tot we aan de auto zijn”. Het zijn kleine nuances, maar het effect heeft een zee van verschil. Het lijkt wel alsof kinderhersenen negaties niet zo goed kunnen snappen. Als je het positief verwoordt, komt de boodschap beter over.

Het zijn maar 5 kleine dingetjes, maar bovenstaande tips hebben me al veel opgeleverd. Ik durf niet beloven dat ze ook voor jouw (b)engels werken, maar ik zou zeggen: test ze gerust even uit op momenten dat je het zelf niet goed meer weet. Door die uren slaaptekort bijvoorbeeld.

Have fun!