6911fi.jpg

Grenzen stellen

26/08/2020

Waarom hebben we het als mama zo moeilijk om onze grenzen te stellen? Je kent wel het gevoel: iemand vroeg je om iets voor hem of haar te doen. Je had eigenlijk geen zin, voelde je moe of je had echt geen tijd om iets voor of met die persoon te doen. Maar he, je kan die persoon toch niet laten vallen? Want wat als die persoon jou niet leuk meer vindt, wat gaat die wel denken als je zijn of haar vraag afwijst?

Achteraf voelde je die knoop in je maag en ben je kwaad op jezelf. Waarom kan je nu niet gewoon “nee” zeggen? Waarom laat je telkens weer over je grenzen lopen en voel je je zo slecht omdat je niet voor jezelf kan opkomen?

Wees gerust, je bent niet de enige. En in feite is het allemaal de schuld van de krokodil in je hoofd.

Wij mensen beschikken over drie verschillende breinen waarvan ons reptielenbrein het oudste is. Dit brein staat in voor onze overleving en gaat aanstaan wanneer we ons bedreigd voelen (ooit al gehoord van flight/fight/freeze?) Het reptielenbrein wil ook graag gezien worden en doet er alles aan om te pleasen en in een goed daglicht te staan.  

Ook wanneer ons reptielenbrein voelt dat we misschien zullen worden afgewezen of dat de andere waar we “nee” tegen zeggen, ons niet meer graag zal zien, schiet het in actie en begint het zich in allerlei bochten te wringen om toch maar weer op een goed blaadje te gaan staan.

De angst om afgewezen te worden is namelijk een oerangst en is een universele angst.

Wil dat dan zeggen dat we die krokodil in ons hoofd de regie over ons leven moeten laten overnemen? Nee, dat niet. Die krokodil kan getemd worden.

Coaching kan je daar zeker bij helpen mocht je merken dat je over je grenzen laat lopen of steeds tegen dezelfde dingen aanloopt. Maar ook trouw blijven aan jezelf, de kracht in jezelf gaan vinden en voluit vanuit zelfvertrouwen je grenzen gaan stellen is heel waardevol.

Het klinkt nu misschien heel groot maar geloof me, stap voor stap kan je dat zelfvertrouwen, de kracht in jezelf gaan vergroten.

Een eerste stap kan al zijn om je belemmerende gedachten te gaan opmerken. Gedachten zoals “wat gaan ze van mij denken?”, “Oh nee, nu gaat die mij niet meer tof vinden nu ik nee heb gezegd”, en zo kan je er waarschijnlijk zelf nog tientallen verzinnen.

Wanneer je deze gedachten gaat voeden, dan gaan ze alleen maar groeien en groter worden en dan krijgt de krokodil in je hoofd vrij spel.

Wanneer je deze gedachten echter gaat opmerken en gaat zeggen: “ho, stop hiermee” dan kan je je innerlijke krokodil een halt toeroepen. Je ademt daarna diep in en uit en je gaat vanuit jezelf grenzen gaan stellen.

Hoe meer je hiermee gaat oefenen, hoe beter je erin gaat worden!

En ja, de ene dag gaat het al wat beter dan de andere… En dat is ook ok. Veroordeel jezelf hier niet om maar kijk mild. Er is elke keer weer een kans om  opnieuw te beginnen en te gaan groeien!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes