5487fi.jpg

Grote gezinsenquête: Is je leven veranderd na de komst van een baby?

27/09/2018

Het weekblad Dag Allemaal publiceert tegenwoordig de resultaten van ‘de grote gezinsenquête’. Hierin krijgen duizenden mensen, verspreid over heel Vlaanderen, enkele vragen voorgeschoteld. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: polsen naar het leven NA kinderen. In welke mate is je leven veranderd nadat er een baby kwam? We zetten enkele resultaten van de enquête op een rijtje.

32% voelt zichzelf nog even aantrekkelijk

Euhh. Laat ons eerlijk zijn. Het is een populair onderwerp van moeders onder elkaar. Na de komst van de baby is dat buikje toch niet meer zo makkelijk weg te krijgen, zeker niet na een keizersnede. En die love handles nemen alsmaar toe in aantal. En dat vel is toch niet meer zo strak als voorheen. Er zijn altijd vrouwen die het geluk hebben om na de bevalling even strak of slanker te worden dan voor de zwangerschap. Maar de overgrote meerderheid herkent zich toch in dat verhaal van de plakkende kilo’s.

33% heeft nog evenveel oog voor elkaar als toen ze nog kinderloos waren

Ook hier moeten we eerlijk in zijn. Dat is inderdaad meestal NIET het geval. Je betrapt er jezelf toch regelmatig op dat je tegenwoordig je ventje of vrouwtje verwaarloost. Het lijkt wel of je energie de hele tijd gebruikt wordt om aan je kind(eren) te besteden. En dan is er nog maar een klein beetje (of niets meer) over voor je partner.

64% gaat minder sporten dan vroeger

Jup. Het is moeilijker geworden. Punt. Of je kleintje moet juist borstvoeding krijgen. Of een middagdutje doen. Of je moet je haasten om aan de schoolpoort te staan. Sporten is niet meer zo simpel. Hoogstens een halfuurtje joggen misschien. Maar hele marathons, neen, die zijn eerder uitzonderingen geworden. En dat fitnessabonnement is ondertussen ook een verloren kost. Zelfs als je fitnesstoestellen zou huren om thuis te sporten, zou je nog amper tijd vinden om erop te klimmen. Yoga met kinderen daarentegen: da’s pas een topidee!

80% kan niet meer uitslapen

Een mooie 80%. De cijfers liegen er niet om: heel wat kinderen zijn vroege vogels. Neen, weekends tellen niet. Uitslapen wordt eerder een uitzondering. En slapen de kleintjes uitzonderlijk eens wat langer? Dan heeft jouw bioritme je allang gewekt.

75% vindt het erg dat er sinds de komst van de kinderen geen tijd meer is voor een goed gesprek met de partner

Inderdaad. De traditionele gesprekken draaien rond het reilen en zeilen binnen het huishouden. Ga jij de kinderen oppikken vandaag? Vergeet je die turnzak niet? Mag Sam bij een vriendje gaan spelen? Is er nog brood in huis? Echt diepgaande gesprekken zijn dat niet… En als je al eens een poging onderneemt om je partner te vragen hoe de werkdag is geweest, dan hoor je kleine Seppe huilen via de babyfoon. Of heeft Jolien net een beker frisdrank omver gestoten.

59% heeft nieuwe vrienden gemaakt door de komst van de kinderen

OK, uitgaan of tooghangen is misschien een beetje verleden tijd geworden. Maar je hebt er wel een ander boeiend sociaal leven voor in de plaats gekregen. Social talk aan de schoolpoort. Op zwemles. In de turnzaal. Op het voetbalveld. En vaak leidt dat tot mooie, nieuwe vriendschappen.

13% zegt minder alcohol te consumeren dan voor de komst van de kinderen

Guilty as pleasure. Want zeg nu zelf: Na zo’n vermoeiende dag waarin je allerlei brandjes moest blussen, haasten, opjagen, … heb je dat wijntje of die gin-tonic wel verdiend. En daar waren de Vlaamse mama’s en papa’s het duidelijk over eens.

30% zal nooit foto’s van z’n kroost delen via social media

Zodra dat baby’tje er is, is de kans groot dat je je eraan bezondigt: baby spam all over. Een fotootje op Instagram hier. Een post op Facebook daar. En dat blijft nog een hele poos zo. Want oh die eerste stapjes zijn zo schattig! Of die eerste schooldag was zo spannend. En ook dat zwemdiploma is zo’n mijlpaal.

85% van de vrouwen zegt verantwoordelijk te zijn voor het dagelijks in bed leggen van de kinderen

We willen hier niet seksistisch zijn, maar je hoort toch veel moeders dingen vertellen als: “De kinderen in bed stoppen, doe ik”. Vrouwen zijn misschien nét dat ietsje beter in voorlezen, terwijl mannen kampioenen zijn in ravotten. Elk z’n talent.

48% beleefde al eens een moment dat ze het ouderschap helemaal niet meer zagen zitten

Waar zijn we ooit aan begonnen? Wat deden we vroeger met al onze vrije tijd? Hoeveel zeeën van tijd heb ik niet als onze Emiel een weekendje gaat logeren? Zeker op momenten dat de wasmachine overuren draait, je baby je uren wakker houdt of wanneer je het gevoel hebt dat je een klein taxibedrijf bent begonnen door de hobby’s van je kinderen krab je al eens in je haren. Damn, what was I thinking! Maar zodra je die lieverdjes weer met een stralende snoet en open armpjes naar je toe ziet rennen … is die gedachte algauw als sneeuw voor de zon verdwenen.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes