Heeft mijn kleuter steunzolen nodig?

Een gastmama's dochtertje klaagt van groeipijnen. De dokter raadt steunzolen aan, maar ze vraagt zich af of haar kind, nu 3,5, daar niet wat te jong voor is. Huisarts Sofie geeft raad. 

Steunzolen nodig?

Ik heb een vraag over steunzooltjes en zou graag wat raad willen vragen.

Mijn dochter is nu 3 ½ jaar. Ze klaagt af en toe over 'groeipijnen'. De kinderarts zegt dat dit komt doordat haar voetjes wat naar binnen staan. Volgens hem zijn steunzolen de oplossing voor dit probleem. Toch lees ik in verschillende artikels dat ze daar eigenlijk te jong voor is en dat het misschien meer kwaad dan goed zou doen. Kunnen jullie mij tips of advies geven a.u.b.?

Kim

Huisarts Sofie: nog eventjes wachten

Op de leeftijd van 3 ½ lopen heel veel kindjes schots en scheef :-). In 95 procent van de gevallen komt dit helemaal goed. 40 procent van de kinderen heeft platvoetjes. X-beentjes zijn op die leeftijd normaal, en groeien later meestal door naar een normale stand.

Wanneer de groeipijnen aan beide kanten voorkomen, kan dit absoluut geen kwaad en zou ik nog even afwachten. Ik zag haar voetjes wel niet in het echt, maar ik raad je toch geen steunzolen aan. Dit verandert niks aan de uiteindelijke vorm van de voeten, het kan enkel wat pijn wegnemen. Als dat mogelijk is, kun je wel kiezen voor stevige schoentjes overdag, die steun geven zonder dat ze de normale groei belemmeren.

Is of blijft de pijn toch te erg, dan kunnen steunzooltjes wel soelaas bieden.

Heb je al eens in mijn boek EHBK gekeken? Zowel groeipijnen als de verschillende voetstanden staan er uitvoerig in beschreven.