6621fi.jpg

Help jij de wetenschap vooruit met … jouw vagina?

30/03/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Alles lijkt wel stil te staan in deze vreemde tijden van corona en dat is maar goed ook om de crisis in te dijken. Maar we zouden haast vergeten dat er nog ander wetenschappelijk onderzoek loopt. Zo lanceren een aantal jonge, ambitieuze wetenschappers van de Universiteit Antwerpen een nieuw onderzoek om ons in de toekomst te beschermen en medische problemen zoals vervelende blaasontstekingen, soa’s en zwangerschapscomplicaties beter te kunnen behandelen of om het overmatig gebruik van antibiotica te stoppen.

Isala

Universiteit Antwerpen lanceert Isala, een burgeronderzoek waarbij een beroep wordt gedaan op vrouwen in Vlaanderen. Bedoeling is om het vrouwelijk microbioom in kaart te brengen.  In je vagina zitten namelijk miljoenen bacteriën. En dat is maar goed ook, want deze bacteriën spelen een grote rol in onze gezondheid én die van onze (ongeboren) kinderen.  Maar de wetenschap weet nog niet precies hoe dit werkt.

Gelukkig komt daar stilaan verandering in. Prof. Dr. Sarah Lebeer legt uit: “Zonder in deze bange tijden nog meer onrust te willen zaaien, is het belangrijk dat we ons in de wetenschappen ook voorbereiden op slechte bacteriën die meer en meer bestand blijken tegen antibiotica. Ik ben er echt van overtuigd dat we met een betere kennis van het vrouwelijke microbioom de basis kunnen leggen voor medicijnen en therapieën die vrouwen op de hele wereld zullen kunnen helpen.”

Gezonde vrouwen komen echter niet zo vaak bij de dokter. En daarom lanceert Universiteit Antwerpen een burgeronderzoek voor gezonde vrouwen. “We zoeken 200 vrouwen die mee willen helpen om de vaginale gezondheid uit de taboesfeer te halen”, vertelt doctoraatsstudente Sarah Ahannach.

Wie deelneemt aan het onderzoek krijgt alle tools thuisgestuurd om op verschillende momenten in haar menstruatiecyclus een aantal vaginale stalen te nemen. Deze ‘swabs’ zijn eenvoudig, pijnloos en makkelijk te gebruiken in de privacy van je eigen badkamer. Op het einde van het onderzoek krijg je een persoonlijk resultaat, een unieke kans dus om te weten wat er in je vagina zit.

Waar de naam Isala vandaan komt? “Het is een verwijzing naar Isala Van Diest (1842-1916), de allereerste vrouwelijke arts in België. Ze moest haar studies in Duitsland volgen omdat er toen nog geen vrouwen waren toegelaten aan Belgische universiteiten. Maar ze zette door. En ze schreef geschiedenis. Want dankzij haar verscheen in 1884 een Koninklijk Besluit dat vrouwen in België toeliet om arts te worden.”

Registreren kan vanaf nu via Isala.