Help: ons zoontje weigert flesjes te drinken

  • door Mamabaas

Ons lieve zoontje is nu 20 weken oud, we zijn helemaal verliefd op hem. Het was geen droombevalling, er waren veel complicaties, zowel voor hem als voor mij. We bleven beiden langer in het ziekenhuis en hij mocht enkel even naar de kamer komen om borstvoeding te krijgen, want ik wou absoluut borstvoeding geven. Het liep niet van een leien dakje, het heeft veel tranen en geduld gekost vooraleer hij goed wou aanhappen en goed kon doordrinken.

We waren zo fier op hem en op onszelf toen het eindelijk goed ging, na ongeveer twee weken. Ons zoontje bleek een echte fan van de borst en wou heel vaak aanliggen, minstens 12 keer per dag. Het werd me allemaal wat te veel… Ik was teleurgesteld in mijzelf dat ik al wou opgeven, maar we besloten toch om een paar voedingen te vervangen door een flesje.

We hebben alles geprobeerd

We proberen onze zoon al flesjes te geven sinds hij 7 weken is en zijn gestart met afgekolfde melk zoals het moet. En nu zijn we bijna 14 weken verder…

We hebben alle mogelijke spenen geprobeerd, alle tips met eindeloos veel geduld toegepast. Van spelenderwijs het flesje aanbieden tot een hele dag niets anders aanbieden dan een fles. Het lukt niet.

We trokken aan de alarmbel

Na ongeveer 5 weken proberen, hebben we aan de alarmbel getrokken, een paar weken voor ik terug moest gaan werken. Overal waar we konden hebben we hulp gevraagd. Overal kregen we te horen dat het een kwestie van doorzetten en geduld was.

Ondertussen gingen de weken verder en kwam de angst dat het niet op tijd in orde zou komen voor ik terug moest werken. Zou mijn zoontje dan niets kunnen eten bij de onthaalmoeder? We waren zo bezorgd. Volgens de lactatiedeskundige van Kind & Gezin hoefden we ons geen zorgen te maken, het zou geen probleem zijn voor de gezondheid van de baby. Als hij overdag niets zou eten dan zou hij dat gewoon ‘s avonds en ‘s nachts wel inhalen aan de borst. Geen probleem. Of het voor mij een probleem was deed er blijkbaar niet toe.

Ik ben uitgeput en mijn borsten voelen leeg

En zo geschiedde, ik ben nu bijna 4 weken terug aan het werk. Mijn zoontje eet ‘s morgens aan de borst om 6:30 en de volgende keer ten vroegste om 17:30. Hij ligt ‘s avonds bijna continu aan en ik sta elke nacht nog 2 keer op om hem te voeden. Ik ben uitgeput en mijn borsten voelen leeg aan. Ik ben ervan overtuigd dat hij niet voldoende eet, dat ik niet genoeg meer produceer, misschien door vermoeidheid of stress.

Ik heb het er enorm moeilijk mee, ik geef letterlijk alles van mijzelf en het is niet voldoende. We zijn ook zo snel mogelijk gestart met groentepap, zodat hij toch iets zou kunnen eten overdag. Het gaat voorlopig niet zo goed, na ongeveer 20gram is er geen schep meer bij te krijgen…

Twee weken geleden werd onze jongen laatst gewogen bij Kind & Gezin, met het teleurstellende nieuws dat hij op een maand tijd slechts 100gram was bijgekomen. We deden opnieuw ons verhaal bij de dokter, maar kregen enkel een wantrouwige blik en een extra opvolgafspraak in onze agenda.

We voelen ons alleen en in de steek gelaten

We voelen ons in de steek gelaten. Zijn gewicht is nog niet problematisch, maar ik kan toch mijn tranen niet meer bedwingen elke keer als ik zijn magere buikje zie. De angst overvalt mij als er weer een nieuwe werkweek begint. Dat ik achter mijn bureau moet gaan zitten alsof er niets aan de hand is, terwijl mijn zoontje hongerig op mij wacht.

We weten ondertussen al dat er geen mirakel tip zal komen en dat we er alleen voor staan. We wouden gewoon graag ons hart eens luchten. En wie weet heeft iemand toch dé ultieme tip voor ons…