5828fi.jpg

Het 'Plaspoort' moet kindjes helpen om zindelijk te worden

27/03/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Uit onderzoek blijkt dat kleuters steeds later zindelijk worden. In vergelijking met 40 jaar geleden zijn kleuters vandaag 3 tot zelfs 18 maanden later zindelijk. Een van de oorzaken daarvan is het feit dat de luiers die nu op de markt zijn zorgen voor een droog gevoel, waardoor een kind minder de nood voelt om zindelijk te worden. Maar ook de onzekerheid van ouders speelt een rol, en dat komt onder andere door de vele en tegenstrijdige informatie die op hen afkomt. Precies daarom heeft Kind en Gezin een ‘Plaspoort’ opgesteld.

Het kwam net nog overal in het nieuws: in kleuterscholen zitten ze vaak met de handen in het haar omdat er zo veel peutertjes nog niet zindelijk zijn als ze starten op school en dus mét luier naar school komen. En nu lanceert Kind en Gezin dus een grootschalige campagne om ouders beter bij te staan bij die zindelijkheidstraining.

Het ‘Plaspoort’ is een informatief boekje met praktische tips rond het zindelijk worden. Er staat een overzichtelijk stappenplan in over hoe je het nu best aanpakt om je kindje zindelijk te helpen worden. Zo vind je er informatie over de rijpheidssignalen.

Op de eerste pagina kan je bovendien een ‘plasteam’ samenstellen, want het Plaspoort werkt als een soort heen-en-weerschriftje tussen alle betrokken partijen. Van ouders over grootouders tot de kinderopvang: pas als iedereen dezelfde aanpak hanteert, krijg je het beste resultaat.

Verschillende opvoeders hebben nu eenmaal elk een verschillende aanpak, en dat zou het proces kunnen vertragen, want jonge kinderen hebben nood aan structuur een voorspelbaarheid. Daarom is het belangrijk dat iedereen hetzelfde plan volgt én elkaar op de hoogte houdt.

In het Plaspoort worden er 4 stappen aangehaald in het zindelijkheidsproces:

  1. Praten over pipi en kaka
  2. Voorbereiden en wennen aan het potje
  3. Het potje regelmatig gebruiken
  4. Luier uit

Het ‘Plaspoort’ werd ondertussen verdeeld aan de 7.000 kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen. Je kan ook hier zelf een gratis exemplaar aanvragen.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes