5652fi.jpg

Hoe kan je je baby beschermen tegen hormoonverstorende stoffen?

18/12/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Zodra je een baby in huis hebt, krijg je er een ongelofelijk groot verantwoordelijkheidsgevoel gratis en voor niets bij. Je wil dat kleintje kost wat kost beschermen tegen alle mogelijke kwalijke invloeden van buitenaf. Dat blijft jaren later nog altijd zo. Van een gebroken been tijdens de peutertijd tot een gebroken hart tijdens de puberteit. Helaas heb je als mama of papa niet alles in de hand. Zo komt je baby ongewild dagelijks in contact met de schadelijke invloed van hormoonverstorendestoffen. Dat is onvermijdelijk. Maar wat kan je dan wél doen om je baby zoveel mogelijk te beschermen? De Gezinsbond lijstte een aantal tips op.

Chaos in de hormonen

Hormoonverstoorders bootsen hormonen op een negatieve manier na. Ze kruipen je lichaam binnen en leiden daar als het ware hun eigen leven. Dat blijft helaas niet zonder gevolgen. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) maakt zich zelfs ernstig zorgen. Want deze chemische stoffen komen in de kleinste hoeveelheden naar binnen en veroorzaken tumult. Dat tumult vertaalt zich uiteindelijk in ernstige problemen zoals kanker, diabetes type 2, vruchtbaarheidsproblemen, obesitas en autisme.

Hoe kan ik mijn baby beschermen tegen deze schadelijke stoffen?

Je baby helemaal afschermen tegen deze schadelijke stoffen is helaas niet mogelijk, daarvoor zijn ze te talrijk en onzichtbaar aanwezig. Maar je kan wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen om de hoeveelheid schadelijke stoffen drastisch in te perken.

Namelijk:

 • Kies voor biologische voedingsmiddelen: die bevatten geen sporen van pesticiden.
   
 • Let extra op met groenten en fruit zoals aardbeien, spinazie, appels, kersen, peren, perziken, druiven, selder, paprika, nectarines en aardappelen. De biologische variant is hierbij een absolute must.
   
 • Maak je woning schoon met biologische schoonmaakproducten.
   
 • Let op met verf, elektronica, geurverfrissers, e.d.m.
   
 • Verlucht regelmatig je woning. Hiervoor hoef je geen storm doorheen je woning te jagen. Elke dag twee keer 10 minuutjes frisse lucht is al voldoende. Zet je raam of buitendeur af en toe op een kier.
   
 • Heeft de babykamer een make-over gekregen en is de verf amper droog? Of staat er een nieuw meubel in de babykamer? Verlucht de kamer dan zeker voldoende tot de kamer geurvrij is voordat je kleintje erin gaat slapen.
   
 • Wees alert met kledij, textiel of producten waarop ‘geurvrij’ of ‘strijkvrij’ staat. Dat zijn vaak addertjes onder het gras! Ook kledij met een bedrukking in kunststof kan vrij ‘gevaarlijk’ zijn.
   
 • Heb je je volledig laten gaan tijdens het shoppen? Was de kleertjes of lakentjes dan eerst voordat je, in al je enthousiasme, je baby in die nieuwe outfit steekt. Zeker in kledij of pluchen knuffels zitten vaak hormoonverstorende stoffen. En baby’tjes doen niets liever dan spullen in hun mond steken, zeker als de tandjes beginnen door te komen.
   
 • Laat je niet misleiden door woorden zoals ‘dermatologisch getest’ of ‘hypoallergeen’. Het is niet omdat deze woorden op de verzorgingsproducten van je baby staan, dat ze veilig genoeg zijn. Lees zeker de etiketten. Check of er niets staat over ‘parabenen’, ‘ftalaten’, ‘BzBP’, ‘DEP’ of ‘DMP’. Zie je het toch vermeld staan? Laat het dan maar in de winkelrekken liggen. Zeker bij producten die in de huid dringen moet je voorzichtig zijn (lotions, zalf, crèmes). Maar ook vochtige doekjes kunnen hormoonverstorende stoffen bevatten.

 

Bron: De Gezinsbond.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes