4106fi.jpg

Ik kreeg CMV en nu is mijn dochtertje doof aan één oor

29/08/2016

Het was geen zorgeloze zwangerschap, en onze zorgen blijven voortduren. Bij de eerste bloedafname om zeker te zijn dat ik zwanger was (de zwangerschap kwam als een heuse verrassing) kreeg ik te horen dat ik nét een CMV-infectie had doorgemaakt. Echt nét…  Maar na gesprekken met een professor die “gespecialiseerd” is in CMV gingen we voor de hoop op een goede afloop.

De baby was ook besmet

Uit vruchtwaterpunctie op 20 weken bleek dat onze dochter de infectie ook had doorgemaakt (niet goed!) maar na ontelbare echo’s en zelfs een MR scan om haar hersentjes te controleren op vanalles en nog wat, kwam ze zonder enige complicatie een weekje te vroeg uit mijn schoot gekropen. 

De echo’s en de scan waren steeds normaal gebleven en de bezorgdheid die gedurende 9 maanden ongetwijfeld tot in mijn baarmoeder te voelen was, ebde een beetje weg.

Tot de gehoortest.

Kans op doofheid

We wisten dat de kans op gehoorsverlies één van de meest voorkomende afwijkingen was bij kindjes met een CMV-infectie. En dat was ook het geval bij onze dochter: na de gehoortest maar nu bleek haar linkeroortje volledig doof te zijn.

Het enige wat ik kon voelen toen we dit nieuws vernamen was immens verdriet en een enorm schuldgevoel.

Want het was mijn fout dat ze die infectie had gekregen. Ik was onvoorzichtig geweest met ons zoontje van toen 1,5 jaar. Tientallen verhalen had ik gehoord over mama’s met een cmv-infectie... allemaal met een goede afloop, alleen de mijne dus niet.

Duizend vragen

En nu, 7 maanden en gelukkig wel een zeer vrolijke dochter later, zit ik nog steeds met duizend vragen over haar toekomst.

Hoe ontwikkelen kindjes met unilaterale doofheid zich, qua taal en algemene ontwikkeling na CMV? 

Hebben ze een implantaatje? Is dat schrikwekkend groot bij zo’n kindje? Van welke leeftijd is dat implantaatje gezet? 

Kunnen ze naar een gewone school?

Ik weet echt wel heel goed dat er veel ergere dingen bestaan dan een doof oortje, maar dit is nu de situatie waar ik en mijn gezin zich in bevinden en ik heb nood aan antwoorden.

Ik heb er nood aan om contact te hebben met mama's en papa's in dezelfde situatie, die mijn vragen en onzekerheden begrijpen en misschien wel kunnen beantwoorden...  

OPROEP!

Moesten er ouders zijn die hun ervaring willen delen of die weten waar deze mama terecht kan met al haar niet-medisch gerelateerde vragen, kan mailen naar info@mamabaas.be. Wij zullen jullie dan in contact brengen met elkaar.

 

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes