6244fi.jpg

Hoe kan je je kind optimaal begeleiden bij huiswerk?

17/10/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Huiswerk kan al eens tot stress leiden. Bij je kind, omdat hij er geen zin in heeft, niet weet hoe hij eraan moet beginnen of het te moeilijk vindt. Of bij jou, omdat je niet weet hoe je je kind kan motiveren en begeleiden, of omdat je de inhoud zelf niet helemaal beheerst. Wendy Peerlings, expert huiswerkondersteuning, deelt tips om die huiswerkstress te vermijden en om je kind op een goeie manier te begeleiden.

Waarom huiswerk?

Door huiswerk te maken oefent je kind de leerstof uit de klas zelfstandig in of bereidt het er een volgende les mee voor. Daarnaast krijg je als ouder een zicht op wat je kind in de klas leert. Via het huiswerk kan je bovendien aan de leerkracht aangeven wat lukt en wat niet.

Hoeveel?

Per leerjaar kan een kind 10 minuten meer huiswerk aan. Concreet: in het eerste leerjaar is dat 10 minuten per dag, in het tweede leerjaar 20 minuten enz. Er is echter wel een plafond: Bij een 14-jarige heeft huiswerk dat langer dan een uur duurt weinig effect.

Zinvol?

De ideale taak is uitdagend, maar wel nog zo opgebouwd dat je kind de oefeningen zelfstandig kan maken. Een te gemakkelijke oefening is saai, een taak die te moeilijk is of die je kind nog niet alleen kan wekt dan weer frustratie op.

Huiswerk dat afgestemd is op het niveau en de interesses van je kind motiveert. Voor leerkrachten  is het echter niet altijd evident om die uitdaging voor elk kind en elke huistaak apart in te schatten, al doen ze hun best. Probeer begrip te tonen als de huistaak een keertje te moeilijk of te makkelijk was.

Huiswerkstress

Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat er stress is rond het huiswerk van je kind.

 • Tijdgebrek: de gezinsagenda zit propvol. Denk maar aan hobby’s of extra’s als kiné of logopedie.
 • De plaats en/of rust die een kind nodig heeft voor huiswerk is er niet.
 • Het huiswerk is te veel of te moeilijk.
 • Je reageert als ouder negatief op huiswerk, waardoor je kind zijn motivatie niet vindt thuis.
 • De concentratie en de energie zijn na een lange schooldag gewoon op bij sommige kinderen.

Hoe help je je kind als ouder?

 1. Zorg voor een ‘huiswerkproof’ situatie. Vraag je kind hoe het was op school en welk huiswerk het moet maken. Kies een plaats waar je kind huiswerk kan maken zonder afgeleid te worden. Test ook uit wanneer huiswerk maken het beste lukt: vooraf even ontspannen is belangrijk, pauzeren tussendoor ook.
 2. Laat je kind zelfstandig werken, maar blijf in de buurt en vraag hoe het loopt. Toon interesse en moedig je kind aan met een complimentje: “Goed bezig!”
 3. Stimuleer je kind op zijn huiswerk na te kijken en te controleren of alles gemaakt is.

Je kan ook structuurkaarten gebruiken: die helpen kinderen en ouders om afspraken na te komen thuis. Met de uitbreiding 'structuurkaarten voor huiswerk' kan er thuis gewerkt worden aan een stappenplan voor huiswerk. Je vindt die structuurkaarten hier

Wat doe je beter niet?

 • Je bent mama of papa, niet de juf of de meester. Het is dus niet de bedoeling dat jij die les breuken of Franse grammatica opnieuw geeft. Het kan zijn dat jij de leerstof niet beheerst, en dat is oké!
 • Het huiswerk verbeteren of invullen is ook geen goed idee. Wanneer jij samen met je kind het juiste antwoord invult, dan denkt de leraar dat je kind de leerstof beheerst, waardoor je kind opnieuw huiswerk zal krijgen dat te moeilijk is.

Wat als het niet wil vlotten?

 • Blijft rustig!
 • Stel vragen aan je kind. “Hoe heb je dat op school gedaan?” helpt je kind terug te denken aan de uitleg van de leraar. “Misschien vinden we meer uitleg in het handboek” of “Vinden we ergens voorbeeldoefeningen”
 • Even pauzeren kan wonderen doen.
 • Als het echt niet lukt, is stoppen soms de beste oplossing. Laat het weten aan de leerkracht dat het niet lukte. Geen enkele leerkracht zal boos worden als je duidelijk communiceert: “Hallo, de huistaak is niet gemaakt omdat mijn kind het niet begreep en ik het als papa niet uitgelegd kreeg”.

Wat als je kind geen zin heeft?

Leren kost tijd, energie en moeite. Dat is niet altijd simpel en dat mag met vallen en opstaan. Erken het gevoel van je kind, en vertel dat jij ook niet altijd zin hebt in jouw ‘huiswerk’ (je mailbox, de was of de bankzaken).

Misschien kan je zelf even aan het werk gaan terwijl je kind zijn huiswerk maakt. Of deel de taken op: “Nu even deel 1, daarna een pauze en dan deel 2.”’

Je kind stimuleren om te maken wat het kan of “het is moeilijk, maar je kan het wel proberen” werkt beter dan het louter te verplichten.

Blijft je kind zeuren? Vertel het dan “Ofwel blijf je zeuren en duurt het huiswerk nog veel langer, waardoor het extra vervelend wordt, ofwel maak je het nu, ben je sneller klaar en blijft er tijd over voor iets leuks.”

Hoe communiceren met de leraar?

Denk niet dat jouw kind het enige is dat soms moeite heeft met huiswerk, of dat de leraar jou daarop zal beoordelen. Je hoeft de leraar ook niet alleen iets te laten weten als het níet ging. Deel het ook wanneer het vlot ging. Plak eens een post-it op de huistaak met een smiley op, schrijf een leuk berichtje in de agenda of ga aan de slag met deze bladwijzer om feedback te geven aan de leraar.

Zo leer je elkaar kennen en durf je het ook zeggen wanneer het huiswerk niet haalbaar was. Je kan dan bijvoorbeeld voorstellen dat je kind na 10 minuten goed doorwerken stopt, ook al is de huistaak niet af. Of vraag om de instructie nog eens uit te leggen of extra voorbeeldoefeningen mee te geven.

Noteer je vragen in de agenda of schrijf ze op een post-itje dat je op de huistaak kleeft. Zo neem je zelf even de tijd voor je bericht, maar geef je de leraar ook de kans om dat te bekijken wanneer hij/zij er tijd voor heeft.

Geeft de leerkracht niet zelf aan dat je een bericht kan sturen via het e-platform van school, WhatsApp of Messenger? Vermijd die kanalen dan, want die triggeren het gevoel dat hij/zij binnen het uur moet reageren.

En als het écht niet lukt?

Als huiswerk echt een probleem blijft, zoek dan hulp. Zo kan je terecht bij een initiatief dat huiswerkbegeleiding organiseert. De begeleiders geven er geen les maar creëren een rustige omgeving, helpen je kind op weg, plannen en controleren. Ook als ouder ben je betrokken. Samen zoek je naar de beste manier om met huiswerk om te gaan in het gezin. Via het CLB of Het huis van het kind kom je in contact met een gratis initiatief in jouw buurt.

Is er een specifiek leerprobleem, of is de relatie kind-ouder-school de oorzaak van het probleem? Dan kan je betalende therapie overwegen. Een therapeut werkt één op één of in kleine groepjes met je kind, en werkt een aanpak op maat uit.

 

Voor dit artikel werkte Mamabaas samen met Klasse. Ontdek al hun artikels uit de reeks huiswerk.   

Voor ouders maakte Klasse deze animatievideo (2 min) waarin je ontdekt hoe je kan helpen bij huiswerk: