5889fi.jpg

Hoe voorkom je fruitvliegjes in huis?

4/06/2021

Al die heerlijke zoete fruitsoorten die nu overal te koop zijn brengen met deze zomerse dagen helaas vaak van die vervelende fruitvliegjes met zich mee. Ze lijken de hele keuken te hebben overgenomen, help! Geen zorgen, wij zijn je redder in nood en geven je tips om je huis fruitvlieg-vrij te maken!

Waar komen fruitvliegjes in huis op af?

Fruitvliegjes komen op etensresten, overrijp fruit en (zoete) alcohollucht af. Ze reageren het meest op hun reukzin. Met name als het warm is verschijnen ze in je keuken. De vrouwtjesfruitvlieg vindt hier haar ideale plek om eitjes te leggen. Ze legt in korte tijd heel veel eitjes, et voilà: daar heb je de fruitvliegjesaanval.

Maar wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Hieronder hebben we drie suggesties om je keuken weer terug te winnen van de fruitvliegjes attack. Erg effectief, praktisch en simpel om toe te passen, al zeggen we het zelf.

 1. Witte wijnazijn. Een hele simpele en goedkope tip: Doe wat witte wijnazijn in een glas, doe hier een beetje zeep bij en roer alles even goed. Zet het glas neer en kom er niet meer aan. Als je een paar uur later weer kijkt, zie je al heel wat fruitvliegjes op de bodem liggen.
 2. Wijn en fruit. Heb je nog wat zuur geworden wijn over na een gezellige avond? Doe de zure wijn in een glas en leg hier een stukje zoet fruit in. Span nu wat plastic folie over de bovenkant, en zet het aan de zijkant vast met een elastiekje. Prik aan de bovenkant een paar kleine gaatjes. Nu kunnen de fruitvliegjes er wel in, maar niet meer uit.
 3. Stofzuigen met vlooienpoeder. Zuig wat vlooienpoeder op en daarna de fruitvliegjes. Ze gaan dood in de stofzuigerzak. Zonder vlooienpoeder heeft stofzuigen geen effect, want dan kruipen ze er gewoon vrolijk weer uit.

Fruitvliegjes in huis voorkomen – hoe doe je dat?

 1. Bovenstaande tips zijn voor wanneer je al fruitvliegjes in huis hebt. Natuurlijk kun je beter proberen te voorkomen dat ze in jouw huis een heerlijk onderkomen vinden. Lees hieronder onze praktische en effectieve tips.
 2. Vanzelfsprekend ruim je alles goed op en zorg je ervoor dat er geen etensresten op je aanrecht blijven slingeren.
 3. Houd het schoon: maak je aanrecht meteen schoon na het koken. Doe dit niet met een schoonmaakmiddel dat naar fruit ruikt, daar komen de fruitvliegjes juist weer op af.
 4. Vervang alle schoonmaaksponzen en vaatdoeken elke dag.
 5. Vervang de vuilniszak regelmatig, en maak de vuilnisbak schoon.
 6. Basilicum en lavendel geven een sterke geur af waar de fruitvliegjes niet van houden. Zet dit in je keuken/aanrecht, hierdoor zullen ze je keuken minder interessant vinden. Ook kruidnagel kan interessant zijn.
 7. Doe GFT-resten meteen in de bak buiten, en niet in een bakje op het aanrecht.
 8. Houd je fruitschaal in de gaten op rot geworden fruit.
 9. Leg vers fruit zoveel mogelijk in de koelkast.
 10. Als het ‘s avonds iets afkoelt, zet dan de ramen open tegenover elkaar. Daardoor ontstaat een luchtstroming en daar houden fruitvliegjes niet van. Bovendien is je huis dan meteen weer lekker fris en geventileerd!
  Een soortgelijke oplossing is een elektrische ventilator bij je fruitschaal neerzetten. Hierdoor kunnen ze namelijk minder goed op je fruit ‘landen’.

Succes met het vangen van de fruitvliegjes, en geniet vooral van de lente en de zomer!

Heb je nog andere praktische en effectieve tips om fruitvliegjes te voorkomen? Wil je deze met mij delen?

Kom dan zeker een kijkje nemen in de site www.opruimgroep.be

 

Tina Favache

Opruim- en RoutineCoach

Auteur “Mijn Opruimboek”

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes