6198fi.jpg

Hoera, mama moet huiswerk maken!

24/09/2019

Het is even wennen voor onze 6-jarige zoon, dat huiswerk. Maar niet alleen voor hem…

De eerste schooldag kwam zoonlief met een big smile de poort uitgelopen. “Jij hebt huiswerk en ikke lekker nie-hiet!” zong hij vrolijk.

De nieuwe juf had blijkbaar meteen goede punten gescoord. Bij de jongens in elk geval. Van de meeste meisjesmoeders hoorde ik dat hun dochters zwaar teleurgesteld waren die eerste dag. Hoezo geen huiswerk?! Daar hadden ze nu juist zo naar uitgekeken!

Een moeder vertelde me dat haar dochter haar zelfs had gevraagd om dan maar zelf huiswerk voor haar te bedenken. Nu moet ik toegeven: ik vond huiswerk maken ook geen straf en zat op vrijdagmiddag al vlijtig aan mijn bureautje aan het huiswerk voor de volgende week. Mijn broer daarentegen moest er op zondagavond nog aan beginnen – met grote tegenzin. Mijn moeder stond er nog net niet met de deegrol achter.

Infofiches en briefjes

Dat huiswerk voor mij (en papa) die eerste schooldag stelde overigens niet veel voor, hoor. Gewoon even de infofiche met de gegevens van je kind invullen. Makkie.
Dag twee en de dagen erna was het huiswerk wél voor zoonlief en niet meer voor de mama. “Het is niet eerlijk!” zuchtte hij met veel gevoel voor drama.

Maar niet getreurd voor zoonlief, want naast het huiswerk dat elke dag met hem mee naar huis komt in de boekentas, zijn er ook nog de – losse en digitale – briefjes die door mama en papa moeten worden ingevuld. Kom je al dan niet naar de eetdag van school, mag je kind alleen naar huis gaan, wil je je aansluiten bij de ouderraad, … dat soort dingen.

Leukste huiswerk ooit

Nu zat er afgelopen week een andere opdracht bij in het kader van het project ‘Museum van jezelf’: er moest een foto van zoonlief als baby, peuter, kleuter en ‘nu’ worden meegegeven. Het leukste huiswerk ooit!

Ik pakte zoonliefs eerste fotoalbum erbij en genoot van het terugzien van al die prachtige momenten (van de slapeloze nachten en vuile pampers zijn geen foto’s). Oooo, zijn eerste fruitpapje, kijk dat mondje nu toch, zo schattig! En oooo, zijn eerste stapje, zo bijzonder. En toen moest ik nog aan peuter en kleuter beginnen…

Ik bladerde door de volgende albums en bedacht me dat we dat eigenlijk veel vaker zouden moeten doen. Je vergeet alles zo snel!

Ik kon maar moeilijk kiezen tussen al die leuke foto’s. Maar uiteindelijk had ik er dan toch eentje van onze zoon als baby, peuter en kleuter. Alleen de foto van ‘nu’ moest ik nog vinden.

Gaat de tijd zó snel?!

Ik keek achter in het laatste album. Dit kan toch niet waar zijn?! Ik wist dat de tijd snel ging, maar zó snel…

Blijkt dat de laatste foto dateert van de kerst van bijna twee jaar geleden! Dus ja, mama heeft huiswerk te doen. Zeg maar gerust Huiswerk, met een hoofdletter H. Foto’s over een periode van twee jaar uitzoeken op de smartphone, pff.

Wil iemand zo vriendelijk zijn om met de deegrol achter mij te gaan staan?