7805fi.jpg

Hoeveel keer moet je iets proeven voor je het echt vies vindt?

7/12/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Liesbeth is pleegmama van een puberzoon. Ze doet haar uiterste best om hem dingen bij te brengen, zoals witloof leren eten...

Rauw witloof

Er is iets met proeven en hersenen. Volgens onderzoek zouden kinderen én volwassenen, twintig keer iets moeten eten dat ze niet lusten om het daarna wél te appreciëren. Deze proefpersonen vinden het eten daarna niet per sé lekker maar ze kunnen het wel verdragen. Het heeft iets te maken met verbindingen in de hersenen of zoiets. Ik kan de inhoud van het onderzoek niet letterlijk citeren. In ons pleeggezin doen we de proef op de som. 

Onze pleegzoon woont pas bij ons en hij kokhalst bij het eten van een reepje gesneden rauw witloof. Bij gelegenheid eet hij twee sliertjes, omdat het moet. Dat ging er nét in. 

Enkele maanden later krijgt hij een schepje ‘with-love’ dat hij zo snel mogelijk met veel mayonaise naar binnen schrokt. 

Na het verstrijken van nog enkele maanden eet hij een soeplepel ‘wit goud’ zonder de smaak te verdoezelen met mayonaise. 

Volgens onze pleegzoon zijn we momenteel toe aan de vijftiende poging. Over vijf pogingen evalueren we. Ik ben nu al benieuwd naar de honorering van onze bijdrage aan de wetenschap!

Liesbeth Vervecken schreef al eerder over het boeiende leven van haar gezin met de puberpleegzoon. Meer lezen? Ontdek haar boek 'een puberpleegzoon'.