Homemade kitchen: Gebraden kip met citroensaus en spicy variant voor de grote mensen

  • door Mama

Dit gebraden kipje is zalig voor op een winterse dag! 45 minuutjes in de oven en wie wil, kan kiezen tussen twee sausjes :-).

Wat je nodig hebt (voor 2 volwassenen en 2 kindjes)

  • 1 kip van +/- 1.250 gr
  • Olijfolie
  • 100 gr boerenboter
  • 3 koffielepels kippenkruiden
  • Cayennepeper
  • Currypoeder
  • Paprikapoeder
  • 3 à 4 citroenen
  • 50 gr bakboter
  • 70 gr keukenbloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 sjalotje
  • Rijst

Zo maak je het

Verwarm de oven op 180 °C.            

Smelt de boerenboter en voeg voor evenveel olijfolie bij. Meng onder dit mengsel de kippenkruiden, een koffielepel currypoeder, een koffielepel paprikapoeder en een snuifje cayenne.

Smeer de kip in met dit mengsel en steek ze voor 45 min in de oven. Besprenkel ze tussenin af en toe eens met het vocht.

Maak nu de saus voor de kiddos (saus 1).

  • Smelt de bakboter in een sauspan. Als er belletjes op de boter komen, voeg je de keukenbloem toe. Roer de bloem goed door de boter en laat even uitbakken tot je een koekjesgeur ruikt.
  • Voeg stelselmatig de kippenbouillon bij en meng heel goed tot je een gladde saus hebt met een dikke structuur.
  • Pers de citroenen en giet het citroensap bij de saus. Proef tussenin af om de hoeveelheid citroen te bepalen. Kruid met peper en zout.
  • De eerste saus is klaar! 

Er mag nu water aan de kook gebracht worden voor de rijst.

Maak nu evt. saus 2 voor de grote mensen (die het graag wat spicy hebben) :-).

  • Neem een klein sauspannetje en fruit de fijngehakte sjalot in olijfolie.
  • Giet twee pollepels van de citroensaus over en een kop water.
  • Meng een viertal koffielepels currypoeder bij en een goeie theelepel cayennepeper.
  • Laat deze saus inkoken tot een pasta. Roer vaak om zodat ze niet aanbakt.

Kook de rijst en haal de kip uit de oven.

Serveer de kip met de rijst en de citroensaus.  Voor de volwassenen geef je een toefje van de currypasta bij op de rijst.