3754fi.jpg

Homemade kitchen: romige rijstpap

24/04/2016

Mmm, tijd voor een vieruurtje, vind je niet? (Wij vinden dat eigenlijk op elk uur van de dag, maar goed, ahum). Deze rijstpap is supersnel klaar en, volgens chef-kok Wenke, even lekker met lepeltjes van de Ikea als met gouden lepeltjes :-)...

Mmm, tijd voor een vieruurtje, vind je niet? (Wij vinden dat eigenlijk op elk uur van de dag, maar goed, ahum). Deze rijstpap is supersnel klaar en, volgens chef-kok Wenke, even lekker met lepeltjes van de Ikea als met gouden lepeltjes :-)...

Wat je nodig hebt (voor 2 volwassenen en 2 kindjes)

  • 9 dl volle melk (liefst verse)
  • 200 g dessertrijst (of rijst voor risotto)
  • 100 g griessuiker (fijne kristalsuiker)
  • 1 vanillestokje
  • 1 portie saffraandraadjes
  • 3,5 dl volle room
  • Bruine suiker (naar smaak: kandij of cassonade)

Zo maak je het klaar

Spoel de rijst.

Snij de vanillestok halfdoor en haal het merg uit de stok.

Breng de melk, 1 dl room, de griessuiker, het merg van de vanille en de vanillestok tot aan het kookpunt. Let de kookpot nauwlettend in het oog want de melk kan heel snel overkoken.

Voeg de rijst toe en laat het mengsel gedurende een dertigtal minuten sudderen op een laag vuurtje.
Meng het mengsel vaak om om aanbranden en het samenklitten van de rijst te voorkomen.

Klop ondertussen de resterende 2,5 dl room half op.

Als de rijstpap de juiste dikte heeft (kan iets minder of iets meer dan 30 min zijn) haal je ze van het vuur. Laat ze even wat afkoelen, haal het vanillestokje uit en meng onder de lauwe rijstpap de halfopgeklopte room.

Serveer in kommetjes en strooi wat bruine suiker over de rijstpap.

TIPS:

  • Volgens jouw eigen smaak kan je wat meer of minder suiker toevoegen aan het mengsel
  • De rijstpap is overheerlijk als ze nog lauw is, dus tast onmiddellijk toe
  • Om grote porties te maken, volstaat het alle ingrediënten gewoon te verdubbelen