8065fi.jpg

Een beetje meer begrip voor het plusouderschap graag

20/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

We moedigen elkaar tegenwoordig aan om eerlijk over ouderschap en zelfs grootouderschap te praten. Een applaus voor ouders die durven toe te geven soms een break nodig te hebben en een staande ovatie voor grootouders die durven grenzen te stellen in hoe vaak ze kleinkinderen willen of kunnen opvangen.

En gelukkig maar! We kunnen er alleen maar bij gebaat zijn open te kunnen praten en te merken dat we niet alleen staan. We kunnen ons alleen maar meer begrepen voelen en begrip en erkenning doet zoveel. Toch maken we maar al te graag een uitzondering voor plusouders. Die deur houden we graag gesloten.

Als plusouder is het niet oké om er even je buik van vol te hebben, want je wist waar je aan begon. Maar wacht eens even, als ouder was het toch ook oké om even een break te willen?

Zij zijn het kind, hun noden komen eerst, dus als plusouder is het blijkbaar je taak om permanent beschikbaar te zijn. Maar wacht eens, als grootouder mocht je toch ook grenzen stellen?

Telkens ik iemand moedig genoeg zie om de deur op een kier te zetten en te zeggen dat ze het plusouderschap onderschat hebben, dat het even te veel is, dat ze iets niet kunnen opbrengen, slaan de veroordelende commentaren de deur meteen weer dicht.

Ik kan mij ook niet vereenzelvigen met ieder verhaal dat ik lees. Ik ben twee jaar geleden mama geworden en alles verloopt vlotter dan ik verwacht had. Ik had een super zwangerschap, een droombevalling en een vrolijk kind. Ik kan mij echter best voorstellen dat niet iedereen dat op dezelfde manier mag ervaren.

Dus loopt jouw plusouderschap wel beter dan verwacht of heb je het idee dat jij perfect zou weten waar je aan begint als je voor een partner met een kind kiest? Fantastisch! Maar ook plusouderschap ervaart iedereen op zijn andere manier.

Wat begrip en erkenning en onze deur af en toe mogen opendoen zou misschien al helpen …