10 dingen die je ondervindt als je als mama nachtwerk doet
Een week nacht (weekend inbegrepen, van 21 tot 7 uur) en daarna weekje thuis. Ideaal voor mijn 3 kinderen, maar soms ontstaan er ook absurde situaties die enkel mede-nachtshifters zullen herkennen.
1. Ik ben zoooo moe
8u30. Tijd om te gaan slapen. Kamer verduisteren (daar word je snel specialist in), wekker zetten (om 15u, want je moet om 16u aan school staan) en hup bed in… Of wacht, misschien toch nog eens plassen, want ’s nachts drink je vaak 1 liter water.
Ok, dan kun je nog 6u30 slapen. Zalig… En om klokslag 11u is het zover: plassen. En om 13 uur: nog eens plassen… Aaargh nog slechts 2 u te gaan. Vlug nog wat slapen, vlug komaan! Dan begin je plots na te denken; ik moet nog een was insteken voor ik de kinderen ga halen en misschien ook nog vlug naar de winkel, oh crap, wat gaan we eten straks? TUUUT TUUT TUUT. Wekker gaat af. 15u. NU AL? 8 u slapen, hoe lang was dat nu ook alweer geleden?
2. Welke dag is het?
Als je ‘s nachts werkt is het heel moeilijk om de dagen uit elkaar te houden. Tijdens je nachtshift is morgen eigenlijk vandaag en was vandaag gisteren. Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook. Dan hoor je tijdens pauze verhalen als ‘ik moet naar de tandarts met de kleine morgen… euh vandaag… ja straks eigenlijk’. En collega’s knikken dan meewarig, ja we snappen wat ze bedoelt.
En als je om 11u ’s morgens wakker wordt (want je moest plassen, weet je nog) begin je te panikeren. ‘Welke dag is het? Waar zijn de kinderen? Moest ik er nog niet om? Waarom lig ik in godsnaam nog in bed?’ Dit soort panieksituatie speelt zich slechts enkele seconden af voor je je realiseert dat ze veilig en wel op school of opvang zijn. Oef, terug alles onder controle.
3. Sorry, ik moet weer werken / Oei is het al zo laat?
Afspreken met vrienden is niet zo simpel. ‘Sorry, ik moet weer werken’ wordt vaak op gezucht onthaald. Gelukkig geven goede vrienden niet gauw op, waardoor je nu en dan nog eens op een feestje raakt in een vrij weekend. En die feestjes sluit je dan ook meestal af, want ja je zit nog in je nachtritme, nietwaar?
Familiefeestjes, tafelen op een zondagmiddag, een babyborrel… Het zijn uitnodigingen die we vaak moeten afslaan. Soms krijg je dan reactie van: ‘je begint toch pas om 21 u met werken? Je bent toch thuis? Sta anders wat vroeger op.’ STA JIJ OM 2 uur ’S NACHTS OP OM AAN TAFEL TE GAAN? Dacht het niet.
4. Ochtendrush wordt avondrush en omgekeerd
Als je thuiskomt van je nachtdienst moeten de kinderen naar school. Je hoort jezelf zeggen: ‘Doe eens door’, ‘poets je tanden’, ‘stop met je zus te plagen’, ‘doe die schoenen aan!’ En het enige waaraan je kunt denken is dat heerlijke warme bed, terwijl je je kinderen probeert in de auto te duwen.
En als je net op bent, moet je helpen met huiswerk maken, brandjes blussen tussen ruziënde en versleten kindjes, naar dokter of winkel rijden en een gezonde maaltijd op tafel toveren. Daarna vlug de kinderen in bed want dan moet je nog beginnen afwassen, strijken, stofzuigen voordat je terug naar het werk gaat. Of we liggen nog even languit in de zetel (die strijk kan wel nog een week wachten) en ‘slapen we voor’. Een term die alleen wij nachtshifters begrijpen.
5. Hey schat, blij je even te zien!
Je ziet elkaar slechts kort. Samen TV kijken ’s avonds, rustig eten, dicht bij elkaar in bed kruipen, naast elkaar wakker worden… Dat is iets voor de vrije week.
Op een zaterdag - of zondagmorgen kan er nog een knuffel af in bed als je thuiskomt. Tot dit abrupt wordt onderbroken door de kinderen die op bed komen springen (want ze hoorden je binnenkomen, ookal was je muisstil dacht je). We moeten het dus stellen met een berichtje om 23u ‘slaapwel schat x’ en om 08u30 ‘slaapwel schat x. En oh ja, wat wil je eten vanavond?’
6. Hallo vrije week!
Maar ook: Hallo, berg strijk en lege koelkast. De vrije week begint altijd met de lege kleerkasten, koelkast en diepvries weer aan te vullen. Het huis terug grondig te poetsen en andere vervelende klusjes te doen. Er zijn gewoon te weinig uren in een dag om alles weer spic en span te krijgen. Maar als de solden in de vrije week vallen … Yes, we staan er als eerste!
7. Mama is er altijd
Ondanks alle ongemakken kun je er altijd zijn voor je kinderen. Je brengt ze zelf naar school, je staat om 16u aan de schoolpoort, je bent er om verhaaltjes te vertellen en ze in te stoppen ’s avonds, als de school belt omdat ze ziek zijn kun je ze afhalen (ookal moet je dan je slaap laten)en als ze hun huiswerk niet begrijpen kun je helpen. Je kunt genieten van hun kindertijd en ze hoeven je niet te missen, want ze slapen toch als je gaat werken. Zalig!
8. Papa wordt nieuwe man
In je werkweekend is papa van dienst. Hij mag eens opstaan ’s nachts, boterhammen smeren ’s morgens, de was doen, taxi spelen, eten maken en boze kindjes opbeuren… Het liefst gaat hij dan ook op stap met de kinderen, want hij weet dat je wakker wordt als er te veel lawaai is thuis. En hij wil echt geen vloekende, briesende onuitgeslapen vrouw die plots voor hem in de keuken staat. Nee, dat wil hij niet nog eens meemaken.
9. Dag postbode
Postbode, DHL, kortom alle pakjesdiensten zijn je vrienden. Alhoewel die mannen ondertussen al denken dat jij dag in dag uit in pyjama rondloopt.
Je bent er altijd om pakjes in ontvangst te nemen (pakjes die jij net voor je in bed kruipt nog hebt besteld). Manlief heeft niets door en je hoeft niet naar de winkel want dat doe je toch liever niet in pyjama.
10. Lijstjes en rust
’s Nachts werken betekent ook geen files, geen gezeur aan je hoofd, geen drukte rondom jou, meestal tijd om te eten en bij te praten met collega’s en tijd om lijstjes te maken.
Boodschappenlijstjes, lijstjes met taken, lijstje voor de opvang, lijstje voor de papa en een lijstje met gerechtjes voor de komende dagen (die je dan toch niet klaarmaakt). Je hebt geen zin in chaos in je hoofd, want daar slaap je niet goed van. En papa die moet toch ook nog weten wat te doen als je werken gaat of slaapt?