4591fi.jpg

Huilbaby of niet? Wat als je baby enorme huilbuien heeft?

27/06/2017

Een mama zit met de handen in het haar: sinds een paar weken heeft haar 3,5 maanden oude zoon enorme huilbuien. Huisarts, spoed, ze hebben het al allemaal gezien. Maar fysiek is hij helemaal in orde. Vroedvrouw Carolien geeft 7 tips.

Vraag van mama: wat met de huilbuien van mijn baby?

Sinds een paar weken heeft onze zoon enorme huilbuien. We dachten eerst aan krampjes (heeft-ie al last van sinds zijn geboorte). Hij is nu 3,5 maanden oud en het lijkt alleen maar erger te worden.

Vorig weekend is hij onderzocht door de huisarts, de volgende dag zijn we naar de spoedafdeling gereden omdat we écht heel ongerust waren en een paar dagen nadien is hij bij de kinderarts geweest.

Hij is volgens allen fysiek helemaal in orde, maar ik maak me nog altijd zorgen. Hij blijft maar wenen. Zijn het wel "alleen maar krampjes" of is er meer aan de hand? 

Graag had ik wat advies of zou ik in contact willen komen met andere mama's... 

7 tips van vroedvrouw Carolien

Een baby die veel huilt kan zeer ondermijnend zijn voor jezelf en je partner. In het beste geval heeft je baby een groeispurtje. Dan zijn baby's huilerig, hangerig en hongerig. Je herkent je baby als het ware even niet meer. Het goede nieuws hierbij is dat een groeispurtje van voorbijgaande aard is (meestal een aantal dagen).

Gaat het niet om een groeispurtje, dan kunnen deze tips van vroedvrouw Carolien je misschien verder helpen:

1. Huilkaart

De strikte definitie van een huilbaby is een baby die langer dan 3 uur per dag huilt, minimum 3 dagen per week, gedurende 3 opeenvolgende weken (de 3-3-3 regel).

Maar mijn definitie van een huilbaby is dat je baby zodanig huilt dat je draagkracht als ouders zakt onder nul. Met andere woorden, als jullie vinden dat je baby te veel huilt, dan is dat ook zo!

Vermits hij al een aantal keer is nagekeken door een arts, kan je een fysieke oorzaak uitsluiten.

Als je toch het gevoel hebt dat er iets niet klopt, kan je eventueel een huilkaart invullen en dit aan de arts laten zien. Dan kan je de huilbuien objectiveren. Je vindt er hier eentje op de site van Mama Baas of bij Kind en Gezin.

2. Dragen

Probeer je baby eens te dragen in een draagdoek -of zak.

Ik raad je aan om contact op te nemen met een draagconsulente om een draagdoek of draagzak te leren gebruiken. Je kan een draagconsulente in je buurt vinden op www.draagconsulenten.be.

3. Raar maar waar: oordopjes!

Als je weet dat alles in orde is met je baby, maar hij blijft toch huilen, kan het helpen om oordopjes te dragen terwijl je je baby dicht bij je houdt.

Raar maar waar, als je deze draagt, kan je het huilen beter verdragen.

Soms kan je je baby niet troosten, maar zolang je hem dicht bij je houdt, voelt hij zich toch veilig.

4. Andere melk

Heb je al een andere melk geprobeerd? Ik veronderstel van wel aangezien je al een aantal artsen gezien hebt. Maar je weet maar nooit!

5. Zoek hulp bij lotgenoten en professionals

In sommige vroedvrouwenpraktijken kan je samenkomen met andere moeders om tips van elkaar te krijgen.

Een vroedvrouw in je buurt kan je vinden op www.vroedvrouwen.be.

6. Draag zorg voor jezelf!

Dit is een zware periode en je moet dit blijven volhouden. Dit kan je alleen als je goed voor jezelf zorgt.

Hoe doe je dit?

  • Wissel elkaar af. Ga in bed liggen terwijl je partner voor de baby zorgt en andersom.
  • Soms kan je sterke emoties ervaren als je baby blijft huilen. Dit is heel normaal. Als oordopjes niet helpen, leg je baby dan op een veilig plaats (bv in het park) en ga enkele minuten naar buiten zodat je terug meester wordt over je emoties. Je kan even diep in -en uitademen en terug nadenken.
  • Schud je baby nooit! Dit kan gevaarlijk zijn.
  • Aanvaard hulp! Laat je moeder of schoonmoeder eens een was of strijk doen. Als mensen voorstellen om te helpen, probeer dit dan te aanvaarden. Zo kan je meer tijd vrij maken voor jezelf (of om bij te slapen ;-)).
  • Ga het huis uit! Probeer wat vitamine D te tanken. Dit is soms een moeilijke, bijna onoverkomelijke stap, maar dit moet geen uur duren. Elke 5 minuten in de zon is prima!

7. De osteopaat

Een osteopaat kan soms wonderen verrichten. Zoek wel iemand die gespecialiseerd is in baby's.

Veel succes!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes