7561fi.jpg

It takes a village

26/07/2021

It takes a village to raise a child. Een veel gehoorde uitspraak, maar allesbehalve evident in corona-tijden. Ook al zijn de maatregelen intussen wat versoepeld en zijn veel grootouders al (deels) gevaccineerd, toch zijn we er nog niet. Dus ook ons opvangnet, onze village, is nog niet zoals het was.

Maar ook al kunnen we nu niet de hulp en steun krijgen waar we zo nood aan hebben, toch kunnen we ook op andere manieren steun krijgen (of vragen!). Deze opdeling in de verschillende soorten steun die er bestaan kan je hier misschien wel bij helpen:

  1. Emotionele steun: misschien vraag je liever nog niet aan je ouders om eens een dagje of een avond op de kinderen te letten, je kan (hopelijk) wel bij hen terecht om je hart eens te luchten. Om uit te huilen of om je beklag te doen. Een luisterend oor kan wonderen doen. Ook Facebook en Instagram zijn daar heel dankbare kanalen voor. Weten dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, een schouderklopje van een andere mama, gewoon je hart eens mogen luchten: het kan een groot verschil maken.
  2. Praktische of instrumentele steun: deze steun is, zoals het woord het zelf zegt, eerder praktisch van aard. Misschien kan je eens vragen aan je ouders/buren/vrienden/… of ze een potje extra willen koken voor jullie? Of misschien kan je een soort van ruilsysteem op poten zetten? De ene week kook jij eens een dagje extra voor het gezin dat naast je woont en de week erop is het aan hen. Of misschien kan je aan een momfriend aan de schoolpoort (of na het kampje tijdens de zomermaanden) vragen om jouw dochter/zoon mee te nemen na school/kamp en bij je thuis af te zetten?
  3. Informatie: een heel belangrijke maar vaak onderschatte vorm van steun krijgen (of geven): op tijd de juiste informatie krijgen. Bv. wanneer de kampjes georganiseerd worden of hoe je ouderschapsverlof kan aanvragen. Of voldoende (en vooral juiste!) informatie over borstvoeding geven, voor de mama’s die tijdens deze coronatijden bevallen en daardoor misschien niet de hulp kunnen krijgen die ze anders wel zouden krijgen.
  4. Gezelschap of afleiding: dit is een heel fijne manier van steun krijgen. Soms kan het enorm deugd doen om eens te gaan wandelen of koffie te drinken met een goede vriendin. En eens niet over de kinderen of de huishoudelijke beslommeringen te praten. Gewoon even weg zijn uit die dagdagelijkse rush, je gedachten verzetten. Ook dat kan deugd doen of helpen.
  5. Waardering: tot slot is ook waardering of het krijgen van een compliment een manier om hulp te krijgen of geven. Wanneer je een compliment krijgt van je ouders, vrienden, partner,… probeer dit dan ook écht te ontvangen. Zeker niet gemakkelijk, maar als het je lukt kan het je wel een boost geven zodat je weer verder kan.

Die village van ons kan dus heel wat meer doen dan enkel onze kinderen opvangen. Probeer daar, als het kan, dan ook eens gebruik van te maken!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes