4485fi.jpg

Je kind uitbesteden maakt gelukkig

26/07/2019

Quality time. Iedereen hunkert ernaar. Tijd met je gezin, maar ook tijd voor je partner, voor je vrienden, voor je hobby. Of, hé, misschien gewoon eens tijd voor jezelf. Je uk "uitbesteden" aan mensen die staan te trappelen om er tijd mee te spenderen, ook hen maakt het gelukkig. Ze krijgen vertrouwen én de kans om een hechte band op te bouwen.

Thuis voelen bij anderen

Je kind ziet gaandeweg een vangnet ontstaan, eentje dat hopelijk voor de rest van zijn of haar leven waardevol mag zijn. Je thuis voelen bij anderen: als dat niet iets moois is om mee te krijgen.

Ik besef dat lang niet iedereen kan genieten van deze luxe, en dat (te) veel gezinnen al blij mogen zijn dat ze een vorm van veiligheid kunnen vinden. Daarom ben ik zo dankbaar voor iedereen die een positieve bijdrage levert aan ons leven, aan Lena's eerste levensjaren. 

Groeiproces

Het is een groeiproces, dat uitbesteden.

Die eerste maanden als jonge moeder mag je er niet aan denken dat je die kleine spruit zou achterlaten. Vragen van grootouders over wanneer ze toch eens mag blijven slapen. Ik was in het begin liever selectief doof. "Niet handig met borstvoeding", zei ik dan. Wat uiteraard niet gelogen is, maar toch. Het kwam er misschien iets te vlug of te vijandig uit.

Ons kindje was ongeveer een jaar oud, toen ze voor het eerst niet in onze buurt sliep. Onwennig door onwetendheid, kon ik niet genieten van die vrije avond. Ondertussen zijn we alweer meer dan een jaar verder. Lena gaat bijna wekelijks logeren en iedereen is content.

Hoe weerbarstig ik in het begin ook was, vandaag zie ik vooral de meerwaarde van je kind aan anderen toevertrouwen.

De sleutel: omdenken

Omdenken was voor mij de sleutel. In plaats van te vrezen voor gemiste momenten, verheug ik me nu op enthousiaste verhalen.

Alleen al die brede glimlach, luidkeelse "mamaaaaa" en heerlijke knuffel na een dag en/of nachtje van huis. Je zou ze voor minder wat vaker droppen bij gewillige vrienden en familie.

En dan is er nog de vrijheid voor mezelf, voor mijn relatie, voor mijn sociaal leven. Samen in de zetel hangen en afleveringen van de op dat moment uitverkoren serie verslinden terwijl je lekker lui (ongezond) eten bestelt, echt tijd maken voor intimiteit, of gaan dansen tot ik amper nog op mijn benen kan staan: heer-lijk! 

Deze mama heeft alvast geen schuldgevoelens meer over het uitbesteden van haar uk. Ze hebben plaatsgemaakt voor geluk en dankbaarheid. Geloof mij, daar plukt iedereen de vruchten van.