4628fi.jpg

Is kinderopvang nu goed voor mijn baby of niet?

25/01/2021

Als je moet gaan werken of je wilt iets anders kunnen doen dan enkel voor je baby zorgen, dan komt de overweging van kinderopvang om de hoek kijken. Er zijn ouders die al een plaats in een kinderopvang geregeld hebben in de zwangerschap, er zijn ouders die resoluut kiezen voor geen kinderopvang en er bestaan heel wat tinten grijs daartussen.

Tegenstrijdige meningen

Maar elke ouder komt wel eens in contact met tegenstrijdige meningen over kinderopvang. En dan vraag je je af: is kinderopvang nu goed voor mijn baby of niet?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende dingen.

Je zelfzorg

Elke ouder wil graag het beste voor zijn baby en dus er zelf voor zorgen. Maar soms kan het gewoon niet. Bijvoorbeeld alleenstaande ouders, die zullen toch ook een inkomen moeten hebben. En niet iedereen heeft de beschikking over opa’s en oma’s die kunnen oppassen. En de situatie waarin ouders op zijn door de slapeloze nachten en het gebrek aan tijd voor zichzelf. En wat met mama’s en papa’s die hun werk erg graag doen of zich opgesloten voelen thuis?

Een baby heeft vooral beschikbare volwassenen nodig. Als je zelf ongelukkig of gestresseerd of gewoon op bent, dan kun je er niet écht zijn voor je baby. Jezelf verplichten thuis te zijn voor je baby kan leiden tot afstandelijke functionele zorg. Het gemis aan emotionele beschikbaarheid is stresserend voor je kind. Dan kan het juist beter zijn om de zorg voor je baby te delen met een kinderopvang, zodat je kunt genieten van je tijd met je baby.

Mogelijkheden en leeftijd van je baby

Er zijn baby’s die openbloeien in een kinderopvang en er zijn baby’s die erg gestresseerd raken in een kinderopvang. Een gestresseerd kind heeft geen ontwikkelingsruimte om bijvoorbeeld socialer te leren zijn in een kinderopvang.

Heb je een gevoelige baby die snel moe is bij veel prikkels en dan mama nodig heeft om tot rust te komen of juist een nieuwsgierige baby die blij wordt van nieuwe dingen verkennen? Hoe goed je kind al kan omgaan met prikkels zal mee bepalen of kinderopvang goed is voor je kind of niet.

Ook de leeftijd speelt een rol. Hoe jonger een kind, hoe groter de behoefte aan nabijheid van mama en papa en hoe beperkter het aantal zorgfiguren best is. Een pasgeboren baby is het beste af dicht bij haar mama. Naarmate de baby ouder wordt kan ze zich aan meer en meer secundaire zorgfiguren (zoals oma’s, opa’s, onkels, tantes, vrienden, oppas, enz) hechten. Hierdoor kan ze verdragen om gescheiden te worden van mama en verzorgd en gekoesterd te worden door de secundaire hechtingsfiguren. Een peuter die naast mama en papa drie of meer secundaire hechtingsfiguren kent, is vaker beter bestand tegen spanningen en voelt zich beter beschermd.

Maar hoe goed de opvang door secundaire hechtingsfiguren ook is, het blijft wel belangrijk dat het jonge kind overwegend bij zijn primaire hechtingsfiguren, zijn ouders, kan zijn. 

Kwaliteit van de kinderopvang.

Kies de  kinderopvang met zorg. Een onthaalmoeder is niet altijd beter en een grote crèche is niet altijd slechter. Naast hygiëne en goede zorg, is het ook belangrijk dat je baby zich kan richten op een beperkt aantal vaste verzorgers en dat je als ouder een goed gevoel hebt bij de verzorgers.

Wat past er het best bij jullie?

We weten dat om stress bij baby’s te voorkomen ze het eerste levensjaar het beste verzorgd worden door hun ouders én beperkt aantal secundaire zorgfiguren. Vervulling van basisbehoeften en aanbod van veilige hechtingsbasis is noodzakelijk voor baby’s om op te groeien tot veerkrachtige volwassenen en voor preventie van gedragsproblemen, emotionele problemen, leerproblemen, enz. op latere leeftijd. En goede zelfzorg van de ouder is belangrijk in de goede zorg voor de baby.

Eigenlijk zou de vraag moeten zijn: kan goede kinderopvang mij helpen om een balans te vinden tussen de noden van mijn kind en die van mij en mijn gezin?

Je eigen weloverwogen antwoord op deze vraag bepaalt of kinderopvang nu goed is voor je kind of niet… omdat jouw antwoord past bij de unieke ouder die jij bent en jouw uniek kind.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes