7713fi.jpg

Mijn zoektocht naar een gezonder leven: een tussenstand

25/10/2021

Spannende dagen hier de laatste tijd. We zijn net gestart met verbouwingen. Voor ons zijn het “gewoon” drukke dagen, voor ons vierjarig kleutertje dat hier rondloopt is het allemaal ronduit spectaculair en overweldigend. Met de nodige bijhorende “probleempjes”: de drempel van prikkelbaarheid bij Elise ligt een pak lager dan anders (lees: meer drama) en bij uitbreiding begint die drempel bij ons als ouders ook steeds wat lager te liggen.

Maar we weten wat er speelt en proberen ons er dus niet te druk in te maken. Voor een kleutertje is het nu eenmaal indrukwekkend om te zien hoe een volledige veranda tegen de vlakte wordt gewerkt met een bulldozer. En hoewel we duidelijk zeggen dat dat is om plaats te maken voor een nieuwe en betere veranda, denk ik dat ze dat niet altijd helemaal vat. Het moet een chaos zijn in de kleine kleuterbreintje. En dus is het logisch dat die chaos er soms even uit moet.

Vandaag heb ik wel eens de tijd genomen om echt eens terug te blikken op mijn “vorderingen” van de afgelopen weken. Want soms heb ik het gevoel dat ik blijf steken, en ik vroeg mij af of dat ook objectief gezien zo was. En eigenlijk blijkt dat niet zo te zijn. Sommige van de zaken die ik mezelf echt probeerde aan te leren, zijn intussen een gewoonte geworden. Daarom sta ik er allicht minder bij stil en lijkt het soms alsof er niets is veranderd. Maar dat is dus wel degelijk het geval.

Een paar voorbeelden:

  • Ik heb mezelf al meerdere weken (en eigenlijk ook al daarvoor) “opgelegd” om een soort van dagboek bij te houden. Niet elke avond uitgebreid mijn hart uitstorten, maar gewoon elke dag even een overzichtje maken van wat er goed ging en wat er minder goed ging, en wat er eventueel aan gedaan kan worden. En eigenlijk neem ik nu zonder nadenken elke avond dat boek even vast om een paar minuutjes stil te staan bij mijn dag. En het klinkt misschien vreemd (tenminste, ik vond dat vroeger zelf altijd vreemd als ik dat iemand anders hoorde vertellen), maar het helpt mij ook echt om beter te slapen en dingen beter los te laten.
  • Op veel momenten (maar zeker niet elke keer) grijp ik automatisch eerder naar een stuk fruit of een gezonde cracker als tussendoortje in plaats van naar een koek of snoep. Niet omdat ik mezelf verbied om iets ongezonds te eten, zeker niet. Gewoon omdat ik er echt oprecht zin in heb. Evengoed zijn er dagen waarop ik weinig “voedzame” voeding binnenspeel, maar die beginnen toch in aantal af te nemen. En als er zo een dag komt, maak ik mij er ook niet meer druk in. Het kan maar gesmaakt hebben ;-).
  • Ik doe bijna elke dag iets van meditatie. Soms maar enkele minuten tijdens de koffiepauze als ik aan het werken ben, soms een meditatie van een half uur, of meerdere korte per dag. Maar er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat ik er iets mee doe. En ik merk dat ik daardoor ook iets rustiger ben (meestal toch :-))

Uiteraard zijn er ook zaken die niet bleken te werken of die niet meer nuttig bleken. De app waarmee ik alles registreerde qua eten e.d., gebruik ik bijvoorbeeld niet meer. Hoewel ik wel echt vind dat die app mij heeft geholpen om er wat meer bij stil te staan en iets bewuster te zijn. Maar zoals ik al zei, een aantal dingen zijn al een gewoonte geworden, waardoor ik geen app meer nodig heb om er bij stil te staan. De apps van facebook en Instagram staan ook (nog) niet terug op mijn smartphone. Ik check het wel eens tussendoor, maar veel minder dan wat het vantevoren was.

Of ik mij nu echt al veel gezonder voel na de laatste weken? Dat is een moeilijke vraag. Mijn energiepeil is zeker nog niet wat het zou moeten zijn. Ook qua stressbestendigheid en weerbaarheid is er zeker nog veel werk aan de winkel. Maar ik ben wel overtuigd dat ik de afgelopen maanden (die hier nogal, ahum, hectisch waren) veel slechter zou doorgekomen zijn als ik niet bezig zou zijn geweest met aan mijn gezondheid te werken. Als ik niet zo hard had geprobeerd om wat meer zelfzorg en rust toe te passen. Als ik niet toch op zijn minst een kleine verbetering qua voeding en mindset zou hebben doorgemaakt. Ik kan dat natuurlijk niet wetenschappelijk bewijzen, maar het voelt wel alsof ik op de goede weg ben. En dus blijf ik nog maar wat verder doen, en kunnen jullie ook nog wat verder meevolgen hoe het verder loopt :-).

 

Deze blog verscheen eerder hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes