7675fi.jpg

Mijn zoektocht naar een gezonder leven: ik gooide alle social media apps van mijn smartphone

6/10/2021

De afgelopen dagen waren pittig. Om het zacht uit te drukken. Sinds vorige week sukkel ik met wat vermoedelijk een hernia in mijn onderrug is. Resultaat: als ik mij forceer (lees: als ik de dochter eens wat moet oppakken of het huis in een deftige staat wil houden), krijg ik een enorme pijn in mijn linkerbeen waardoor ik op het einde van de dag amper nog kan wandelen. Een pretje dus. Gooi daar nog een dochter bij die enkele dagen ziek was en dus weer wat slapeloze nachten, en verbouwingen die binnenkort gaan starten en waarvoor nog wat voorbereiding moest gebeuren, en je begrijpt wat ik bedoel met “pittig” :-).

Maar, ik wil toch wat optimistisch zijn: de afgelopen weken heb ik veel geleerd wat betreft zelfzorg. Deels uit vrije wil, deels omdat mijn lichaam mij er nu eenmaal toe dwingt, maar ik heb veel geleerd. Ik las vaker een pauze is en leg dat ook uit aan mijn dochter (soms aanvaardt ze het, soms niet, maar dat komt nog wel), en blijf eigenlijk heel geregeld korte meditatie – en mindfulnessoefeningen doen. En dat helpt wel. Niet dat ik mij niet gestresseerd voel bij alles wat er momenteel gebeurt, integendeel, maar ik lig er bij wijze van spreken veel minder van wakker. Wat mij betreft is dat al een grote vooruitgang. Leren loslaten is toch ook belangrijk, niet?

Omdat ik nog wat meer rust in mijn hoofd wou, heb ik deze week ook alle social media apps van mijn smartphone gegooid. Ik beweer niet dat dat per definitie zo gaat blijven, maar ik spendeerde gewoon te veel tijd aan gedachteloos scrollen op facebook en instagram, zonder eigenlijk echt te beseffen wat ik allemaal bekeek. En in een podcast hoorde ik onlangs dat je moeilijk kan beweren dat je nergens tijd voor hebt, als je elke dag belachelijk veel tijd aan gedachteloos smartphonegebruik spendeert. Terecht opgemerkt, dacht ik, en toen vlogen de apps er af.

Ik moet zeggen: tot hier toe vind ik dat eigenlijk een fantastisch idee. Als ik echt eens wil kijken wat er gebeurd is, zet ik ’s avonds mijn laptop aan en kijk ik eens bewust naar de feeds. En dat geeft mij meer voldoening dan op elk dood moment uit pure gewoonte die apps te openen en te doorlopen. Ik raad het eigenlijk iedereen aan om eens te proberen. Ook krijg ik na 20u bijna geen enkele melding meer binnen op mijn smartphone (als ik dus bijvoorbeeld whatsapp wil checken, moet ik effectief de app zelf openen). En dat geeft toch een zekere rust.

Op vlak van beweging kunnen jullie al raden dat ik niet echt veel vooruitgang boek momenteel, daar gooit mijn rug wel voldoende roet in het eten. Ik probeer wat te wandelen en daar blijft het zo wat bij. Ik ga er vanuit dat dat wel weer goedkomt mits wat rust en tijd.

 

Deze blog verscheen eerder hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes