Moederdag voor een fertiliteitspatiënt

  • door Gastmama

Moederdag. Een bijzondere dag voor velen. Je ontving cadeautjes van jouw kindjes, je gaf een bloemetje aan jouw eigen lieve mama / de oma van jouw kindje(s), kortom… het was een mooie dag!

Maar sta er ook even bij stil wat voor een ongelofelijke moeilijke dag het is geweest voor velen. Voor mensen die geen bloemetje meer konden afgeven aan hun mama. Voor mensen die geen cadeautje kregen omdat hun kinderwens maar niet in vervulling komt of misschien zelfs nooit zal komen…

Bewustwording

Ik vind Moederdag heel speciaal en wil er zeker geen negatieve bijklank aan geven, maar ik wil gewoon een bewustwording in de maatschappij over hoe hard deze dag kan zijn voor fertiliteitspatiënten of wensouders die hun kinderwens door omstandigheden hebben moeten opgeven, in het bijzonder bij een eerste kinderwens.

Rollercoaster

Koppels of alleenstaande vrouwen die nog steeds op de verschrikkelijke rollercoaster zitten … Die steeds opnieuw die mentale en fysieke pijn moeten doorstaan, maand na maand. Blijf vooral de hoop bewaren en laat je omringen door lieve mensen!

Mijn hart gaat meer en meer uit naar al diegenen met een kinderwens die de kracht hebben om erin te blijven geloven of naar zij die de kracht hebben om hun leven opnieuw kleur te geven ook al zal die éne droom nooit uitkomen. Of het nu gaat om een eerste, tweede of zelfs derde kind.

Omringd door warme mensen

Ik hoop vooral dat wensouders omarmd worden door veel warme mensen rondom hen, door familie en vrienden die hen begrijpen en steunen door dik en dun. Ik hoop voor koppels dat ze er samen voor kunnen blijven gaan, want ook in een relatie is dit allesbehalve gemakkelijk.

Ik hoop oprecht dat ze steeds opnieuw terecht kunnen bij tal van betrokken hulpverleners die hen doorheen het traject voldoende informeren en de tijd nemen om te luisteren naar ieder persoonlijk ‘moeilijk’ kinderwensverhaal.

Ik hoop dat ze een fertiliteitsarts hebben die hen steunt op elk mogelijk moment, want dat verdient iedereen. Daarnaast zijn er zoveel andere belangrijke mensen zoals een begripvolle werkgever en begripvolle collega’s bij wie men terecht zou moeten kunnen.

Geef eens een knuffel

Ken jij iemand die momenteel een vruchtbaarheidsbehandeling doormaakt? Wel … geef haar dan  eens een knuffel… want voor haar was Moederdag misschien wel een heel moeilijke dag. Dit geldt trouwens ook voor alle wenspapa’s op Vaderdag. Ze verdienen het zo hard.

Houd de moed er vooral in!

- Liefs Els – (met een secundaire (nog onvervulde) kinderwens sinds mei 2017)