2758fi.jpg

Moet mijn partner dezelfde opvoeding als ik hanteren?

17/02/2022

Het oeroude recept van de pedagogiek wil dat je als koppel altijd op dezelfde lijn moet staan, maar juist dat leidt tot soms oeverloze discussies. Is het wel noodzakelijk om allebei op dezelfde manier op te voeden? 

Orthopedagoge Barbara Frère vindt van niet. ‘Differentiatie in opvoeding kan juist een verrijking zijn voor de kinderen.'

Verschil in opvoeding en karakter

Niemand heeft dezelfde opvoeding gehad. Niemand is in identiek dezelfde context opgegroeid. Niemand heeft exact hetzelfde karakter. Het is met andere woorden dus heel logisch dat iedereen andere ideeën heeft over opvoeden. Bij verschillen kun je twee dingen doen: ofwel ga je altijd maar in conflict ofwel zie je het verschil in aanpak juist als een verrijking.

Partner in de relatie, partner in de opvoeding

Opvoeden moet je wel met zijn tweeën doen, maar je moet het daarom niet allebei op dezelfde manier doen. Dat kan eigenlijk niet, gezien je in de meeste gevallen een heel andere opvoeding hebt gekregen dan je partner. Iedereen heeft ook zijn eigen karakter en het is belangrijk om elkaar in zijn eigenheid te respecteren. Deze drie dingen zijn belangrijk om te weten.

  • Overleg bij onenigheid. Wanneer kruis je elkaar als partners? Zodra je aan het opvoeden bent. Maar zolang je alleen elkaars verschillen ziet, moet je het best eerst met elkaar overleggen en erover praten. Het heeft geen zin om je kind duidelijk te maken dat je niet achter een bepaalde handeling of gewoonte van je partner staat. Jullie zijn niet alleen partners in de relatie, maar ook partners in de opvoeding. Kinderen vragen geen duidelijke rechtlijnigheid, maar vragen wel waardering voor de opvoeding van de ander. Dus: ook al ben je gescheiden, blijf de andere in zijn opvoeding waarderen.
     
  • Probeer te zien waarin de ander goed is. Misschien is je partner geen ‘babymens', maar wel de gedroomde ouder in een latere leeftijdsfase. Misschien kan je partner wel goed vertellen of heeft hij een grote parate kennis waardoor de kinderen, eens ze in de lagere school zitten, aan zijn lippen hangen. Hij kan hen op die leeftijd dan ook heel veel dingen bijleren.
     
  • Gun de ander qualitytime alleen met de kinderen. Het is van belang dat je als ouder een band kan opbouwen met de kinderen zonder dat de andere ouder daarbij altijd aanwezig is en zich daarin mengt. Laat hen op regelmatige basis een namiddag, voormiddag of dagje samen doorbrengen. Aanvankelijk zal er misschien weerstand zijn. Zie die weerstand vanuit een angst voor het onbekende. Vertrouw er echter op dat je partner en je kinderen de tijd van hun leven zullen hebben, eens de angst is overwonnen.

Het kan zijn dat je partner andere regels hanteert dan jij. Meng je daarin echter niet, ook niet als de kinderen daarover opmerkingen maken of daarover vertellen. Het voornaamste is dat de kinderen en je partner zich amuseren en een band opbouwen.

What to do bij ruzie?

Het gebeurt vaak dat je als je met je partner ruzie hebt om iets anders ook lijnrecht tegenover elkaar komt te staan over iets opvoedkundigs. Dat is vaak het probleem bij scheidingen: de emotionaliteit wordt verweven met de opvoeding.

Ruziemaken in het bijzijn van de kinderen moet kunnen, meer zelfs, het is belangrijk dat ze weten dat mama en papa soms ruziemaken. Het is daarbij wel noodzakelijk dat je als ouder voldoende duidelijk maakt dat het niet om hen gaat. Natuurlijk vinden kinderen het niet leuk als hun ouders ruziemaken, maar zeg hen dan dat je hen graag ziet en dat het iets is tussen hun papa en jou. Spreek over misverstanden en zeg erbij dat het wel goed komt. Niet elk misverstand hoeft uit te monden in een echtscheiding.