5421fi.jpg

Mommy’s united: Adele steunt vriendin met postnatale psychische problemen

20/08/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Adele heeft niet alleen een gouden stem, ze is ook een jonge mama én een vriendin uit de duizend. De zangeres neemt het op Instagram openlijk op voor haar beste vriendin, die na de geboorte van haar zoontje te kampen kreeg met zware postnatale psychische problemen.

Adele en auteur Laura Dockrill zijn al jarenlang bevriend. De zangeres werd ook meter van het zoontje van Laura. Na de geboorte van het jongetje kwam de mama echter in een postnatale psychose terecht. Dat is een (zeldzame) aandoening die kan leiden tot hallucinaties, waanvoorstellingen en verwarring.

Wrede ziekte

Laura beschrijft zelf in een blogpost wat ze doormaakte. Haar zwangerschap verliep prima, maar de bevalling was traumatisch (met een spoedkeizersnede) en nadien ging het snel bergaf. “Mijn zwangerschap was een droom, ik was er helemaal op voorbereid om onvoorbereid te zijn en ik kende nooit eerder mentale problemen. Toch slokte deze wrede en woeste ziekte me helemaal op en ze sloeg mij en mijn familie tegen de muur”, vertelt ze.

“In mijn geval kwam het voort uit een postnatale depressie en vermoeidheid en het escaleerde tot een fase die ik enkel kan beschrijven als de hel: manieën, stemmingswisselingen, slapeloosheid, waanbeelden, paranoia, angst, zware depressie met psychoses als heerlijk bijgerecht.”

Angstaanvallen

Gewoon wachten tot het zou overgaan, was geen optie. “Ik dacht dat tijd de wonden zou helen. We zetten weken door, maar ik wist dat ik niet in orde was. (…) Mijn baby vroeg non stop om eten – ik had amper tijd om zelf te eten of me te wassen en sliep geen enkel uur. Dit is allemaal normaal voor een kersverse mama, dat weet ik, maar ik was mezelf niet meer. Het leek wel alsof ik er samen met de baby mijn persoonlijkheid had uitgeperst.”

Laura veranderde in een tikkende tijdbom, verloor alle controle, had soms geen zin meer in het leven en kende steeds diepere dalen. Ze kreeg extreme angstaanvallen, die aanvoelden als een hartaanval. Ze vreesde dat haar zoontje zou sterven en ze voelde zich een afschuwelijke moeder. Op een gegeven moment beschuldigde ze haar partner er zelfs van dat hij hun zoon had ontvoerd.

Adele

Mama’s, praat over je gevoelens

Laura werd uiteindelijk twee weken opgenomen. Praten over haar ervaring maakte een groot deel uit van haar herstel en ze wil dan ook haar verhaal delen om het taboe over postnatale problemen te doorbreken en de druk die jong moeders ervaren weg te nemen.

Haar vriendin Adele steunt haar volop en wil haar bekendheid gebruiken om de psychische bekender te maken. “Dit is mijn beste vriendin. (…) Ze schonk zes maanden geleden het leven aan mijn prachtige metekindje en het was de grootste uitdaging van haar leven op meer dan één manier. Ze schreef een intiem, geestig, hartverscheurend en duidelijk artikel over haar ervaring als kersverse mama en over de diagnose van postnatale psychose. Mama’s, praat over hoe je je voelt, want in sommige gevallen kan het je leven of dat van iemand anders redden”, schrijft de zangeres bij de foto met haar vriendin.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes