Onze 10 vragen aan … mama Lynn

  • door Mama

In de rubriek ’10 vragen aan…’ stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt mama Lynn onze vragen!

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

Vertragen en genieten van de piepkleine dingen, dichter komen bij jezelf door de ogen van je kleintjes (want amai, die kunnen goed spiegelen), zorg dragen voor, liefhebben, heerlijk hecht zijn, knuffelen, de puurheid ervaren van hun groeiproces. En meer dan ooit mijn innerlijk kind moeiteloos vrij spel geven.

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

De vermoeidheid, want ik ben helaas ook chronisch ziek, dus ik bots net iets sneller op de grenzen van mijn lichaam. En het bijhorende schuldgevoel omdat ik (weeral) op mijn rem moet gaan staan in plaats van zorgeloos verder te spelen.

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben aangepakt op het vlak van opvoeding?

Goh, ze zijn nog maar 4 en 1 jaar oud, dus voor ons voelt alles nog een beetje als proberen, soms vallen, maar vol goeie moed weer opstaan. Vraag me dit beter nog eens binnen 10 of 20 jaar.

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

Ik leef veel bewuster. Zowel letterlijk, met meer liefde voor het milieu, als figuurlijk, met veel meer aandacht voor persoonlijke groei. Zo kon ik de voorbije jaren al heel wat kindpijnen doorvoelen die hierdoor (hopelijk) niet zullen worden doorgegeven aan mijn kindjes.

Ook mijn lichaam krijgt meer aandacht, simpelweg omdat Lena en Noa niets hebben aan een kreupele mama. Ik bewaak mijn grenzen veel beter, in de eerste plaats om er altijd voor hen te kunnen zijn. Tegelijkertijd probeer ik hen – door open en kwetsbaar te zijn – ook empathie en begrip te leren hebben voor anderen.

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin? Vind je dat de zorg voor de kinderen en het huishouden goed is verdeeld? En hoe pakken jullie dat aan?

Wij bundelen onze krachten meestal goed, maar hebben zeker af en toe nog discussies als we in onevenwicht dreigen te vervallen. Zoals met alles gaat het met ups en downs. De emmer loopt bij iedereen wel eens over, en vaak volgt pas dan het besef dat je een nieuw plan van aanpak nodig hebt. Gelukkig is alles bespreekbaar.

Dat is misschien wel het allerbelangrijkste: open communiceren met elkaar. Ik denk dat het vooral de mentale werklast is – het overzicht bewaren, alles plannen, meermaals ‘moeten’ vragen om een bepaalde taak uit handen te nemen, niets proberen te vergeten, … – die het zwaarste doorweegt.

6. Is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen? In welke zin?

Zeker, van een koppel naar een gezin transformeren maakt alles nog zoveel (h)echter. We delen de dankbaarheid voor alles wat we samen mogen beleven met onze twee schatten, én we delen ook de verantwoordelijkheid. Hierdoor zijn we denk ik ook fijngevoeliger geworden voor elkaars behoeften en begrenzingen.

We zijn ook allebei echt ‘emokiekens’ nu. Elkaar betrappen op traantjes tijdens een Disneyfilm om dan samen in lachen uit te barsten.

Ook intimiteit verandert. Het verdwijnt met perioden naar de achtergrond, wordt dan weer veel intenser, en speelser ook.

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Best ingrijpend. Niet lang na mijn eerste zwangerschap volgde de diagnose ‘Spondyloartritis’. Een paar maanden na mijn moederschapsrust kreeg ik mijn ontslag, gevolgd door de stempel ‘arbeidsongeschikt’ en uiteindelijk ruim een half jaar later, de toestemming om (in bijberoep) te gaan ondernemen. Met de komst van ons tweede kindje had ik mezelf voorgenomen om eerste de nodige rust te nemen en daarna verder te freelancen.

Door omstandigheden verschoof ons plekje in de crèche naar ‘na de paasvakantie’, waardoor ik nu al een klein jaar moet coworken mét mijn baby. Een heel pittig experiment, dat kan ik je zeggen.

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen? En aan welke uitstap heb je een hekel?

+ De zee of een speelbos.

- Een overvol pretpark of een luide, galmende binnenspeeltuin.

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

Bar Stark in Deurne! Gezonde sapjes, verse soep, Moonpops, een afgeschermde kasteeltuin om in rond te rennen én het Rivierenhof met speeltuin en kinderboerderij op wandelafstand.

10. Wat is je ultieme ‘mom hack’, anders gezegd, wat is jouw geheim trucje dat het leven als mama net iets makkelijker maakt?

Durf te steunen op de liefde en de zorg van anderen. Veel jonge ouders lijken te denken dat ze het allemaal alleen moeten kunnen. Als je vrienden en/of familie hebt die een betekenisvolle rol willen spelen in het leven van je kind(eren), geef ze ruimte, vrijheid en vertrouwen. Gebruik die tijd voor jezelf, voor intimiteit, voor rust.

 

Wil je zelf ook graag deelnemen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje met je antwoorden op deze vragen (en eventueel een foto van je gezin voor bij het artikel) naar lore@mamabaas.com !