7840fi.jpg

Restaurantje spelen met je peuter of kleuter: niets dan voordelen

21/12/2021

“Mama, wat wil jij eten?” “Papa, kom jij naar mijn restaurant?” Je hebt vast al wel eens een bordje voorgeschoteld gekregen met daarop een denkbeeldige portie frietjes of spaghetti. Kinderen verkennen de wereld al spelend, en da’s met eten niet anders! Samen restaurantje spelen is dus niet alleen leuk, maar ook leerrijk. Wie weet kun je de setting zelfs gebruiken om samen te koken en te eten, of om het over tafelmanieren te hebben?

Restaurantje spelen: een rollenspel

Zoon- of dochterlief die plastic of houten etenswaren opdient terwijl jij mails probeert te beantwoorden: het lukt, maar misschien mag het tijdens de vakantie een keertje uitgebreider. In restaurantje spelen kun je namelijk heel wat verschillende rollen verwerken. Denk aan een kok, een ober, een restaurantbezoeker, en misschien wel een visboer die zalm komt leveren of een draak die het fornuis helpt aansteken. Laat het verhaal en de rolverdeling gerust over aan je kinderen.

Ook in de keuze van de context zijn jullie helemaal vrij. Ga je voor een fantasierestaurant of eentje dat speelgoedtomaten serveert?

Tip: waarom zou je geen echte maaltijd gebruiken om restaurantje te spelen? Ga gerust voor de complete beleving: laat je kinderen een menukaart en tafelversiering knutselen, reserveer telefonisch en trek allemaal jullie feestelijkste kleren aan. En misschien kunnen de gasten even aan de voordeur wachten tot ze hun tafel toegewezen krijgen? Plezier verzekerd!

De voordelen van samen koken

Als je écht een lunch of avondmaal serveert, helpt je minichef natuurlijk mee in de keuken. En net als samen eten, heeft samen koken niets dan voordelen! De kleinsten kun je bijvoorbeeld eitjes laten pellen of groenten laten afspoelen, terwijl je iets grotere kindjes vraagt om in de pan te roeren of groenten te snijden. Die taken zijn goed voor de motoriek en geven het zelfvertrouwen een boost. Bovendien zijn kleine koks die in de keuken helpen meestal meer geneigd om iets te proeven. Ah ja, echte chefs doen dat immers ook …

Je kunt je vast indenken dat samen koken heel wat drempels wegneemt om nieuwe smaken te leren kennen – zeker als die onbekende ingrediënten dan nog eens in een leuk vormpje gesneden zijn of deel uitmaken van een zelfverzonnen recept met een originele naam.

Veel speelplezier!