6608fi.jpg

Rouwende ouders: zorgen voor elkaar in tijden van ‘social distancing’

25/03/2020

Je zou het haast vergeten in tijden waarin het coronavirus ons volledige leven lijkt over te nemen: er zijn nog steeds mensen met immens verdriet over heel andere dingen. Want ook in deze vreemde tijden zijn er ouders die het ondenkbare meemaken en die rouwen om het verlies van een kind. Deze gezinnen komen vandaag ook nog eens terecht in een sociaal isolement zonder knuffels en fysieke aanrakingen. Er zijn geen troostende armen om in weg te duiken of in uit te huilen. Geen mensen die thuis op de sofa komen zitten om troostend aanwezig te zijn of om spontaan kleine huishoudelijke taken over te nemen...

Wij, bij het Berrefonds, proberen er altijd te zijn voor ouders en families die een kind verliezen. Gelukkig blijft ook in tijden van mini-lockdown, onze werking met Koesterkoffers in het ziekenhuis overeind. Ouders die vandaag hun kindje verliezen, krijgen dus nog steeds een gratis Koesterkoffer vol spulletjes en ideeën om tastbare herinneringen te maken aan hun lieveling.

Maar onze hele nazorg met inloopdagen, praatgroepen en verbindende evenementen staat in tijden van ‘social distancing’ wel een beetje onder druk. Gelukkig kunnen onze honderden vrijwilligers in de veiligheid van hun eigen huiskamer blijven breien en naaien voor onze koffertjes en we bedenken ook allerlei creatieve oplossingen zoals online koesterbabbels.  

Nood aan zorgend en begripvol netwerk

Maar wat veel ouders echt ook nodig hebben, is de kracht van een zorgend en begripvol netwerk rondom hen. Een netwerk waarop ze kunnen steunen, waar ze vrijuit kunnen vertellen en troost of zelfs verstrooiing vinden. En we moeten er echt samen voor zorgen dat gezinnen die een kind moeten missen daar ook vandaag op kunnen blijven rekenen. Dus ik deel graag mijn twaalf beste tips om in deze vreemde tijden te zorgen voor gezinnen in rouw.

Gebruik ze als inspiratie om te helpen, maar hou er rekening mee dat iedereen anders is. Elk verdriet is uniek. Probeer dus goed aan te voelen welke hulp het best bij de specifieke situatie past. 

 1. Stuur regelmatig een berichtje
  Beperk je niet tot een éénmalige en holle ‘veel sterkte’ op sociale media, maar stuur regelmatig korte berichtjes om te laten weten dat je aan hen denkt. Een lieve emoticon, een foto van de lente in je tuin of de naam van het kind kan een heel krachtig teken van verbondenheid zijn. En wees ook niet bang om een heel concrete vraag te stellen: ‘Heb je een beetje geslapen vannacht?’ of ‘Lukt het om boodschappen te doen?’
 2. Stuur een fysiek kaartje
  Ook een fysiek kaartje of een echte brief kan hartverwarmend zijn. Neem de tijd om troostende woorden op te schrijven en kies voor een gepersonaliseerd kaartje. Durf daarbij de naam van het kindje te noemen en schrijf gerust over mooie herinneringen. Zelfs schrijven dat het heel moeilijk is om de juiste woorden te vinden is al een krachtig signaal. Geen passend kaartje meer in huis? Op de website van het Berrefonds kan je mooie kaartjes downloaden en zelf in elkaar knutselen.
 3. Vraag welke concrete hulp nodig is
  Zeker als het gaat om een recent verlies, is het voor gezinnen vaak heel moeilijk om buiten te komen. Vraag actief of je boodschappen moet doen of naar de bakker kan gaan. En zet de spulletjes veilig bij de voordeur.
 4. Verbonden door muziek
  Gezinnen reageren heel verschillend op verdriet en het is ook cruciaal dat iedereen recht krijgt op een heel individueel verhaal. Sommige ouders halen veel troost uit muziek, anderen vinden het juist heel moeilijk om naar muziek te luisteren en verdragen enkel stilte. Maar als je het gezin vooral kent via muziek - jullie spelen in dezelfde band, bespelen hetzelfde instrument of hebben mooie herinneringen aan concerten - dan kan het een verbindend gevoel geven om samen met een aantal vrienden een troostende muzieklijst samen te stellen (op Spotify bijvoorbeeld) en dat lijstje te delen. Het idee dat jullie - zelfs in tijden van isolatie - naar dezelfde muziek luisteren, kan troostend zijn zowel voor jullie als voor het gezin zelf.
 5. Denk niet in hun plaats
  Als jullie binnen de familie of in de vriendenkring het idee opvatten om online af te spreken en samen te babbelen, een gezelschapsspelletje te spelen of een avondje samen te zijn, sluit dan verdrietige (groot)ouders niet uit. Je denkt misschien dat hun hoofd er niet naar zal staan en misschien is dat ook zo, maar laat hen dat vooral zelf beslissen. Niets zo erg als uitgesloten worden omdat je verdrietig bent. Ook rouwende gezinnen hebben nood om af en toe te proberen aan de harde realiteit te ontsnappen en de normaliteit van het leven te voelen. En in tijden van corona, komt zo’n online afspraak het dichtst in de buurt van ‘normaal’. 
 6. Soep of spaghettisaus is altijd een goed idee
  Kook eens iets extra en laat het achter aan de voordeur met een lief berichtje. Kies voor een soep, spaghettisaus of een hartverwarmende ovenschotel, dat kan ook makkelijk de diepvriezer in.
 7. Aandacht voor broers en zusjes 
  Zijn er nog broers en zusjes in het gezin? Dan kan het mooi zijn om online te ‘babysitten’ en de ouders even te ontzien. Je kan bijvoorbeeld voorstellen om elke avond een verhaaltje voor te lezen via videochat. Geef het kind zeker ook de kans om zijn/haar gevoelens te uiten. Of laat de kinderen in het gezin meedoen aan challenges: zo kan je de ouders een beetje ontzien en geef je de kans aan broers en zusjes om even onbezorgd kind te zijn. 
 8. Maak tijd voor een babbel
  Geef aan dat je beschikbaar bent voor een online babbel en spreek af via videochat. Probeer je tijd te nemen voor een gesprek. Veel ouders hebben nu nood aan echte gesprekken over hun gevoelens, hun twijfels, hun angsten. Probeer er voor hen te zijn en echt te luisteren.
 9. Sta open voor een corona-walk
  Woon je niet ver van elkaar? Dan kan je zelfs opteren voor een veilige corona-walk. Wandel samen - mits voldoende afstand tussen jullie - door je wijk of in een naburig park. Stilte is geen probleem, die kan ook heel troostend zijn. 
 10. Stuur een bloemetje
  Heel veel bloemenwinkels hebben een leveringsdienst. Maak er gebruik van en stuur een beetje schoonheid en hoop. Of pluk tijdens een wandeling zelf een klein boeketje bij elkaar en zet het voor de deur of op de vensterbank in een klein vaasje.
 11. Maak een uniek koestergeschenkje
  Je hebt misschien zelf meer tijd voor het uitwerken van creatieve ideetjes. Die kunnen ook op je eigen verdriet een helend effect hebben. Vorm bijvoorbeeld de naam van het kind met letterkoekjes, bloemetjes of takjes en neem er telkens een mooie foto van. Bak koekjes of een cake en verpak die op een mooie manier. Haak of brei een knuffeltje of een deken. Het Berrefonds maakte een bord op Pinterest vol inspiratie.
 12. Wees bereikbaar!
  En laat regelmatig weten dat je klaar bent om te helpen. Dat is en blijft de allerbelangrijkste tip die ik kan geven.

In het boek ‘Het rouwt in jou’ kan je nog veel meer tips vinden. Zowel voor de omgeving als voor de ouders zelf.

Laat ons samen zorgen voor elkaar!

Het rouwt in jou

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes