5954fi.jpg

5 momenten waarop je je innerlijke kind naar boven kan halen

25/09/2023

Kinderen hebben? Dat is hét perfecte excuus om zelf eens goed het kind uit te hangen. Met andere woorden: je innerlijke kind naar boven halen. Soms denk je bij jezelf: “Wat als ze 17 jaar zijn? Help! Dan is het gedaan met kinderachtig doen. Dan heb ik geen enkele reden meer.” Want nu zijn er toch zo’n paar momenten waarop je je kinderhart ophaalt.

1. Poppenkast

Jouw hand in de nek van Jef de Giraf. Of de buik van Brommeke de Beer. Wie geniet er dan het meest? Zeker als je de beste stemmetjes probeert te imiteren. Die beer heeft een zwaardere stem en laag timbre. Die giraf mag al iets scheller praten. Jouw fantasie kent geen grenzen.

Het hoeven zelfs niet echt poppen van de poppenkast te zijn. Elke pluchen dier is goed genoeg om tot leven te komen. Je bedenkt er een passende stem en anekdote bij. Heerlijk hoe jouw kleintje opgaat in dat verhaal. En jij? Jij nog het meest van al feitelijk.

2. Juul de klaspop of Flip de Beer

De meeste kleuterjuffen werken met zo’n pop of beer die dan ieder weekend eens bij een ander kleutertje mag logeren. Je mag er dan extra goed voor zorgen. Dat betekent: pyjama aantrekken als het slaaptijd is. Tanden poetsen. Kleertjes aantrekken overdag. Enzovoort.

Terwijl klaspop Juul of Flip de Beer logeert, moet er een heel verslag worden opgemaakt. Het liefst met de bijhorende illustraties. Lees: een heus collagewerkje. Voor … de mama. Want zeg nu zelf: dat verslagje schrijven, da’s nog een beetje te vroeg voor je kleuter. En foto’s maken? Het moet wel een beetje deftig zijn. Niet enkel met een poot of been erop natuurlijk. Dus doe je het maar zelf.

En zeg nu eerlijk: het is eigenlijk toch wel een beetje genieten he? Dat wezentje helemaal tot leven laten komen? Eens op de glijbaan zetten. Op de schommel. In de zandbak. In het badje, met een badhanddoek rond zijn hoofdje gedraaid. Of aan tafel, voor een flink bord spaghetti bolognaise met een grote stapel geraspte kaas erover. Plezier voor jong én minder jong.

3. Samen kleien

Eens om de zoveel tijd is het zover. Dan worden de bollen klei op tafel getoverd. En dan is het tijd om de meest creatieve dingetjes te maken, samen met de kindjes. Zo enkele minuten staan kneden, rollen en draaien: da’s pure ontspanning. Je komt er helemaal van tot rust. “Welke cupcakes hebben jullie gemaakt, kindjes? Ik heb een blauwe met een topping van fluoroze sterretjes. En ik heb zelfs een Barbapapa, een Pac-Man en een lachend kakske gemaakt.”

Geef toe. Op dat moment ben je trots op je eigen creaties. Je hebt je fantasie helemaal de vrije loop kunnen laten gaan. En dat was genieten, genieten, genieten.

4. In de speeltuin

Als volwassene met de beentjes in de lucht, op die schommel, van de brasserie waar je net een heerlijke pannenkoek met bruine suiker en slagroom naar binnen hebt gewerkt … Dat zou vrij gênant zijn, niet? Maar als je kindjes erbij zijn en zich zelf uitleven op de glijbaan, wipplank of op het klimrek; dan maalt er niemand om. Geen enkele volwassene die verward achterom kijkt. Heerlijk. Weer even kind zijn. Je was vergeten welke behendigheid je nodig hebt om zo hoog in de lucht te blijven!

5. In het pretpark

Luisteren naar de verhaaltjes in het sprookjesbos. Griezelen in het spookhuis. Bibberen op die achtbaan. Kletsnat worden in die waterattractie. Plezier ten top is dat! Jouw hart bloeit helemaal open als je die kleintjes zo ziet genieten. Hoe meer plezier zij beleven, hoe gelukkiger jij ervan wordt.

En eigenlijk ben je nog niets veranderd met pakweg 30 jaar geleden. Je vindt het nog altijd een superleuke belevenis. Moe maar tevreden rijd je naar huis. Weer zo’n moment om te koesteren. Opnieuw zo’n herinnering die niemand jou meer afpakt.

Schitterend toch? Zo heel eventjes nog eens kind kunnen zijn <3.