6105fi.jpg

Sporten tijdens de zwangerschap: tips voor actieve mama’s-to-be

19/10/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Welke sport je ook kiest, houd rekening met dit belangrijke principe: je lichaam is aan het veranderen, dus let goed op de ontwikkelingen die deze periode met zich meebrengt. Doe alles stap voor stap en zorg dagelijks voor je gezondheid. En luister vooral erg goed naar je lichaam!

We adviseren je om deze belangrijke veranderingen in de gaten te houden:

  1. Gewichtstoename
    Grote kans dat je je hierover zorgen maakt. Zorg ervoor dat je gewichtstoename zich ontwikkelt in harmonie met het verloop van je zwangerschap. Vooral tijdens de eerste twee trimesters is dit belangrijk. Volg hierbij in de eerste plaats het advies van je gynaecoloog.
  2. Bloeddruk
    Normaal gesproken zal je bloedruk geleidelijk aan afnemen tijdens de eerste paar maanden van je zwangerschap. Maar waarom? Het antwoord is eenvoudig: je lichaam bereidt zich voor door meer bloed in de baarmoeder en de placenta aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je kindje voortdurend gevoed wordt. Maak je geen zorgen, je bloeddruk zal zich stabiliseren en later weer stijgen.
  3. Vermoeidheidspieken overdag
    Je gaat waarschijnlijk regelmatig pieken van vermoeidheid ervaren tijdens je zwangerschap. In het eerste trimester wordt vermoeidheid vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen, met name door progesteron. Progesteron veroorzaakt namelijk misselijkheid, een onevenwichtig voedingspatroon en slaapgebrek.
  4. Verandering in lichaamshouding
    Door je gewichtstoename verplaatst het zwaartepunt van je lichaam zich naar voren. Omdat je wervelkolom hierdoor anders wordt belast kun je last van rugpijn krijgen. Ook de positie van je hoofd en je schouders veranderen, omdat ze bij toenemend borstgewicht meer naar voren buigen.

Enkele suggesties om zonder zorgen te sporten en de veranderingen in je lichaam te verwelkomen:

  1. Pas je training altijd aan de behoeftes van je lichaam aan: voel je niet verplicht om voortdurend in beweging te zijn. Luister naar wat je lichaam je vertelt, iedere dag.
  2. Als je een echt sportmens bent, dan mag je je inspannen zoals je dat voor je zwangerschap deed, zolang het comfortabel is. Maar denk niet dat je nieuwe lichaam zich moet aanpassen aan het lichaam dat je had voordat je zwanger werd: het is precies het tegenovergestelde!
  3. Raadpleeg hoe dan ook eerst een professionele gynaecoloog. En zodra je bent begonnen met sporten, kies dan voor een coach die extra expertise op het gebied van sport tijdens de zwangerschap heeft. Informeer je coach over je zwangerschap.
  4. Als je zwangerschap soepel verloopt, dan is 30 tot 40 minuten weinig intensieve training per sessie meer dan genoeg.
  5. Water is belangrijk: je moet voor, tijdens en na het sporten altijd zorgen dat je genoeg drinkt.
  6. Hou vooral ook rekening met je lichaamstemperatuur: die mag nooit hoger zijn dan 38 graden. Als je van buitensporten houdt en in de zomer wil sporten, doe dat dan op de koelste momenten van de dag. In de ochtend, of na zonsondergang.
  7. Probeer je hart in de gaten te houden tijdens het sporten. Je hartslag moet altijd onder de 140 slagen per minuut liggen. In de praktijk betekent dit dat je regelmatig pauzes neemt tijdens je training.
  8. Wandel na het sporten. Wandelen helpt je als je last hebt van gezwollen benen.
  9. Oefeningen waarbij je moet gaan liggen, kun je beter niet doen. Vanaf de vierde maand moet je vloeroefeningen waarbij je op je rug ligt helemaal vermijden.

 

Bron: Bonprix

Meer tips voor de actieve mama's in spe kan je ook vinden in het boek Fit en gezond tijdens en na je zwangerschap.