7335fi.jpg

Steeds meer bedrijven bieden werknemers uitgebreid geboorteverlof

2/04/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Begin deze week maakte Volvo Cars bekend dat alle werknemers voortaan recht hebben op 24 weken geboorteverlof. Op die manier wordt de comfortabele Zweedse regeling rond geboorteverlof wereldwijd doorgevoerd bij het bedrijf. Een mooi voorbeeld voor andere bedrijven!

Volvo Cars is tegenwoordig weliswaar in handen van het Chinese Geely, maar het wordt nog altijd op Zweedse wijze gerund. Het bedrijf wil daarom ook het personeelsbeleid wereldwijd aanpassen naar het Zweeds model, zodat alle werknemers recht hebben op 24 weken geboorteverlof. Alle werknemers, dat betekent 40.000 werknemers – M/V/, arbeiders en bedienden, van Gent tot China.

De regeling houdt in dat werknemers in totaal recht hebben op 24 weken geboorteverlof in de drie jaar die volgen op de geboorte of adoptie van een kind. Concreet betekent dat negen weken extra verlof voor vrouwelijke en 21 weken extra voor mannelijke werknemers in België, bovenop het wettelijke geboorteverlof. Bij adoptie komen er 17 weken bij. Tijdens die extra weken ontvangen ze 80% van hun basisloon.

Win-win

Wij vinden het fantastisch dat een groot bedrijf als Volvo dit voorbeeld geeft, en kunnen dit initiatief alleen maar toejuichen. Deze regeling biedt natuurlijk ook voordelen voor het bedrijf zelf: dergelijke bedrijfscultuur kan helpen om mensen aan te trekken. Dat vertelde Katleen De Stobbeleir, hoogleraar Human Resources bij de Vlerick Business School in “De Ochtend” op Radio 1. “Er woedt wereldwijd een ‘war for talent’, waarbij het moeilijk is om bepaalde profielen aan te trekken. We zien dan ook een wereldwijde trend om extra’s aan te bieden aan potentiële werknemers.”

“Waar mensen in het verleden meer belang hechtten aan een hoger loon of bedrijfswagen, zie je dat dat bij nieuwe generaties anders is: het evenwicht tussen werk en gezin is belangrijk, gezondheid, kunnen bijleren … Bovendien geeft Volvo Cars een belangrijk signaal dat het de gelijkheid van mannen en vrouwen hoog in het vaandel draagt. Allemaal zaken die kunnen meespelen bij het aantrekken van potentiële werknemers.”

Meer en meer bedrijven

Volvo is overigens niet het enige bedrijf dat uitpakt met een uitgebreide regeling rond het geboorteverlof. Ook grote bedrijven als Microsoft, Google en Hewlett Packard Enterprise hebben al vergelijkbare maatregelen genomen in de hoop zo potentiële werknemers te kunnen aantrekken.

Ook bij Nestlé zijn ze volop bezig aan een uitgebreidere ouderschapsverlof regeling. Tegen 2022 zouden werknemers van Nestlé recht hebben op 22 weken ouderschapsverlof, volledig betaald. Die 22 weken kunnen vrij verdeeld worden tussen beide ouders: de primaire verzorger kan rekenen op minstens achttien weken ouderschapsverlof, de andere ouder kan minstens vier weken opnemen.

We kunnen alleen maar hopen dat steeds meer bedrijven op de kar van uitgebreider geboorteverlof springen. Zou het voor jou een extra reden zijn om al dan niet voor een bepaalde job te kiezen?

 

Bronnen: Vrtnws / Jobat

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes