7501fi.jpg

Terug studeren als mama: mama’s delen hun ervaringen

17/06/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Je wil graag een andere richting uit in je carrière. Je maakte indertijd een verkeerde studiekeuze. Je wil graag alsnog een diploma halen. Je wil tonen aan je kinderen dat je je dromen moet najagen. Je hebt geen werk en hoopt met een diploma meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt Je wil hogerop raken op je werk en hebt daarvoor een extra diploma nodig … Er kunnen tal van redenen zijn waarom je er als mama over denkt om terug te gaan studeren – en je zou zeker niet de enige zijn die de stap ook effectief zet. Een paar mama’s delen hun ervaringen.  

Tamara studeert Toegepaste Psychologie aan de AP Hogeschool Antwerpen

Op mijn achttiende was ik schoolmoe en begon ik meteen te werken, zonder diploma middelbaar onderwijs. Ik heb altijd werk gehad en kon me professioneel telkens verbeteren. Toen ontmoette ik mijn man en samen kregen we drie kinderen. En tegelijk kwam de drang om een diploma te halen en het goede voorbeeld te geven. Ik behaalde toen mijn diploma Onthaal en PR via de examencommissie. Daarna dacht ik “Ik ben nu toch bezig, waarom ga ik niet door voor een bachelor?” Zo belandde ik op de AP Hogeschool voor een opleiding Toegepaste Psychologie en dat heb ik me nog geen moment beklaagd.

Is het moeilijk? Jazeker, soms vraag ik me af waar ik aan begonnen ben … Er bestaan op de AP Hogeschool specifieke trajecten voor werkstudenten om de opleiding in dagonderwijs te volgen. Je krijgt dan veel zelfstudie en gaat één dag per week naar de campus, vooral voor de praktijkvakken. Maar omdat ik nog voltijds werk, koos ik voor de optie avondonderwijs. In het eerste semester had ik vier avonden per week les van 18u tot 22u. Ik woon een eindje van Antwerpen en moest daarom om 16u al vertrekken om op tijd te zijn.

Een goede planning was daarom heel belangrijk. Door de coronamaatregelen werkte ik gelukkig van thuis, dus ik kon tijdens mijn lunchpauze het eten voor mijn gezin klaarmaken zodat ze dat alleen nog moesten opwarmen ’s avonds. Mijn oudste dochter stak een handje toe en de oma en opa namen de woensdagnamiddagen op zich. Ik ben hen heel dankbaar, want dankzij hun hulp viel er al veel druk van mijn schouders.

Eerlijk gezegd was het voor mijn een zegen toen we door de coronamaatregelen geen lessen meer mochten volgen op de campus. Ik heb minder stress, kan tot 17 u werken, eten maken voor het gezin en om 18 u mijn les volgen terwijl ik eet. Ik ben dankbaar dat hiernaar werd geluisterd en dat AP er wil over nadenken om dit in de toekomst te blijven doen: hoorcolleges online, practica op de campus.

Ondertussen is mijn eerste academiejaar achter de rug en kan ik alleen maar positief terugkijken. Ik ga het niet verbloemen: het blijft een moeilijke combinatie, en daarom ben ik aan het overwegen om mijn traject te verlengen en minder vakken op te nemen volgend jaar. Zo blijft de balans tussen school, werk en gezin doenbaar. Maar ik zou het zo iedereen aanraden, zeker als je net als ik een geweldig team met supporters hebt: mijn collega's, gezin en vrienden.

Een zeer goede tip die ik nog kan meegeven: praat zeker met de studiebegeleiding! Zij hebben zoveel ervaring dat ze je zeker kunnen helpen bij het bepalen van je traject. Want je kan je opleiding spreiden in de tijd, en je kan ook ondersteuningsmaatregelen aanvragen op maat van je situatie. En ga eens rondhoren op openlesdagen of infodagen.

Stephanie studeert Leraar Secundair Onderwijs aan de AP Hogeschool Antwerpen

Als kind al wilde ik graag leerkracht worden. Maar ik was niet de beste student in mijn puberteit, waardoor verder studeren geen optie was. Ik begon daarom te werken als begeleidster bij personen met een beperking, een job die ik ondertussen al zeven jaar met liefde doe.

Pas toen ik zelf mama werd, besefte ik meer dan eens hoe belangrijk het voorbeeld is dat je geeft als mama. Waarom zou mijn dochter in zichzelf geloven wanneer ik haar motiveer, terwijl ik niet eens in mezelf geloofde?! Dus toen mijn dertigste verjaardag in zicht kwam, besloot ik om mijn kans te wagen en schreef ik me in voor de opleiding Leerkracht Secundair Onderwijs.

Mijn studiemotivatie was erg hoog; ik moest en zou slagen voor de opleiding. Die motivatie had ik in mijn puberteit nooit echt zo fanatiek gehad. Ik kon de opleiding volgen via een avondtraject en had twee of drie avonden in de week les. Ik werkte dan tot 17u en reed daarna rechtstreeks door naar de Hogeschool. In de auto herhaalde ik lessen of maakte ik samenvattingen. Vier uur later reed ik terug naar huis. De studie combineren met een fulltime job en een gezin was voor mij niet zo moeilijk omdat ik steeds kon rekenen op de steun en hulp van mijn geweldige echtgenoot.

Studeren of taken maken deed ik wanneer mijn dochter in haar bedje lag. Wanneer ze wakker werd, was mijn aandacht alleen op haar gericht. De moeilijkste periode was de voorbereiding van mijn eindstage; alle lesvoorbereidingen maken, didactische materialen uitwerken ….  Maar wanneer ik dan effectief aan mijn stage begon en kon proeven hoe heerlijk de combinatie leerkracht en gezin is, was het voor mij alleen maar duidelijker dat dit is wat ik ooit wil doen.

Ik miste door mijn opleiding vaak een avondje gezellig Netflixen met mijn man, maar dat was het zo waard. Ik behaalde fantastische punten waar ik nooit van had kunnen dromen. En ik ga verdomd trots op mezelf zijn als ik dit schooljaar mijn diploma behaal!

Tips voor de combinatie opleiding / gezin / werk

  1. Gun jezelf tijd: groei kan je niet forceren. 
  2. Hard werk hoort er nu eenmaal bij. Hou je doel voor ogen en geef niet (te snel) op!
  3. Zoek steun bij familie, vrienden, collega’s. Zij helpen je om vol te houden. 
  4. Focus op de praktische kant: als je planning niet haalbaar is, hou je het niet vol. 
  5. Stel een schema op voor lessen, taken, gezin, werk … Maar voorzie ook ruimte om nog een beetje te schuiven. 
  6. Begin op tijd: beter te vroeg klaar dan te laat. Zo hou je ook marge voor onvoorziene zaken. 
  7. Vergeet niet om voldoende te ontspannen: doe van tijd tot tijd ook iets leuks.
  8. Wees niet bang om het huishouden (was, afwas …) soms ook gewoon even te laten voor wat het is.

Praktische info

Bij de AP Hogeschool Antwerpen kan je als werkstudent verschillende graduaats- en bacheloropleidingen volgen, zowel in dagonderwijs als in een avondtraject. Een overzicht van de verschillende opleidingsmogelijkheden vind je hier.

Wist je trouwens dat je een financieel duwtje in de rug kan krijgen als je (opnieuw) gaat studeren? Zo kan je opleidingscheques van de Vlaamse Overheid krijgen of je opleiding financieren via de KMO-portefeuille van de Vlaamse Overheid. Daarnaast kan je een aanmoedigingspremie opleidingskrediet krijgen als je je loopbaan onderbreekt en kan je Vlaams opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof (in Brussel) opnemen als je een opleiding volgt tijdens je werkuren. Meer info daarover vind je hier.

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de AP Hogeschool Antwerpen. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes