6914fi.jpg

Thor, voor altijd in ons hart - Jij maakte van ons betere ouders

27/08/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Acht maanden zorgeloos zwanger en dan het vreselijke nieuws: ‘Je baby zal niet kunnen leven buiten de baarmoeder’. We kregen een week waarin we ons voorbereidden op het afscheid van Thor. En dan op 12 augustus konden we hem eindelijk voor heel kort in onze armen sluiten. Hij was zo kersvers geboren en tegelijk zo kersvers dood. En wij deden alle dingen die kersverse ouders doen. Het leek zo onwaarschijnlijk dat hij niets meer zou horen of voelen, hij leek zo dichtbij. Ik denk dat hij toch nog even meekeek?

Dit is de derde brief die ik schreef aan Thor. De eerste brief lees je hier, de tweede hier.

De eerste week na je vertrek hebben we overleefd. Alles stond in het teken van het afscheid van je lichaam. Nu staat je urne in ons huisje, met een foto van je mooie koppeke ernaast en heel veel kaartjes en slingers errond. Het enige wat nu nog ontbreekt is een feest. Alle baby’s worden gevierd, dus jij ook he kleine man?

Het wordt een prachtige dag: we verschijnen ’s morgens in onze mooiste kleren aan de ingang van ‘ons park’. Daar wacht je welkomstcomité, je grootste fans, ons op. We wandelen samen naar jouw boom. Je naam is erin gekerfd met verf en as. We delen jou verhaal met deze groep:

  • Thor was een kleine rebel die niet kon opgevoed worden door zijn ouders. Hij leeft verder met 2 bliksemgeesten.
  • Hij vertrok op 12 augustus op de rug van zijn arend. Op naar een nieuw avontuur.
  • Wij zijn heel triestig om alles wat wij nu missen.
  • Voor Thor moeten we niet triestig zijn. Die heeft ons alles gegeven wat hij kon en wij hebben hem alles gegeven wat hij nodig had.
  • Het was voor hem tijd om te vertrekken. En wij gunnen het hem met heel ons hart: een zacht vertrek vol liefde.

Onze vrienden en familie spreken mee over jou in de taal die we hen gegeven hebben. Het voelt alsof ze je nu beter kennen. Wij voelen ons daardoor ook gesteund en het verdriet lijkt voor verschillende mensen ook dragelijker. Ik ben er na die dag zeker van dat je niet snel vergeten zal worden en een plek in ieders hart hebt veroverd.

En dan wordt het stil. Je bent ondertussen heel ver weg, het feest is voorbij, niets meer om naar uit te kijken. Thor zit nu enkel nog in ons hart. We zoeken naar dingen die ons aan jou herinneren: zonnebloemen, onweer, je plekje in het park, gesprekken met mensen over jou, je mooie foto’s …

Hoe moeten wij nu verder? Wat doe ik met mijn zwangerschapsverlof? En hoe ‘ontzwanger’ je zonder baby? Eigenlijk is er nog weinig dat ik graag doe. Een eerste poging om gewoon iets te gaan drinken op café zoals vroeger voelt vreselijk. Neen, gewoon verder doen is geen optie. Maar wat dan wel?

Er volgt een intense periode waarin we zoeken naar een nieuw evenwicht. Verbouwen, rouwen, alleen zijn, twijfelen, stil staan, toch weer proberen verder te gaan, boos zijn … We hebben in die periode heel veel aan elkaar als koppel én aan Wally, onze hond die elke morgen vrolijk op ons staat te wachten. Hij motiveert ons om buiten te gaan, te genieten van kleine dingen, te leven in het nu, net als hij.

Tegelijk blijven we met een positief en warm gevoel terug denken aan onze tijd samen met jou, kleine Thor. Je hebt ons zo veel rijker gemaakt. Zonder jou zou ik nooit geleerd hebben om zo hard te luisteren naar mijn gevoel, om zo sterk te vertrouwen in de natuur, om zo hard te geloven in mijn eigen kind, om zo goed te luisteren naar mijn partner, jouw papa. Zonder jou zou ik ook niet weten hoe het is om iets dat er niet meer is zo graag te zien, om zo snel los te laten wat je zo graag dichtbij wil houden en om mijn baby met volle overtuiging te ondersteunen in zijn weg ook al had ik die zelf anders in gedachten.

Ondertussen heb je een jongere broer (net 2 jaar) en zus (net 8 maanden). Elk heeft zijn verhaal, elk heeft zijn dier en we hebben allemaal een prachtige gids: Thor op zijn arend.

Thor

 Ze zijn fantastisch, écht iets voor jou. Je broer is een zonnige krullenbol die altijd lacht en je zus een sterke madam die weet wat ze wil. Met drie geven jullie ons nu het gevoel een ‘volmaakt’ gezin te zijn. Samen maken jullie ons leven zoveel intenser, liefdevoller, blinkender dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Soms vraagt het groot brengen van die twee kleine bengels ook veel energie, offers, tranen… En elke keer weer zorg jij dat we dan even stil staan, kritisch nadenken en toon je ons dat het anders kan.

Dank u, Thor, om van ons betere ouders te maken. Ik beloof je dat ik je broer en zus alles zal leren wat jij ons leerde. We zien je zo graag, voor altijd.

 

Loes Van Kelst   / Instagram: @Loes_van_kelst

Geboortekaartjes by Maarten Van Praet

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes