7296fi.jpg

Tweelingen en vriendschappen

22/03/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Mama zijn van een eeneiige tweeling, een wonder van de natuur, wil zeggen dat mijn twee zonen Arend en Storm op elkaar gelijken en ook een beetje aan elkaar hangen. Ze zijn nu zes jaar oud, worden in augustus zeven jaar en gaan ook in september naar het eerste leerjaar.  Ze hebben nog een jonger broertje Wolf van vier jaar en die wordt vijf jaar in mei.

Dit jaar was het nodig dat ze een jaartje bij de juf in het derde kleuter bleven. Nog even kind zijn en genieten van leuke spelletjes en buiten spelen. Ze waren nog niet klaar om al naar het eerste leerjaar te gaan, “moet “ werkjes en “mag “werkjes waren vorig jaar een beetje een strijd om te maken …. Dit schooljaar kunnen ze al goed plannen en doen ze het toch al iets liever. Maar door dit jaartje te blijven zitten, zijn ze ook een beetje hun vriendjes kwijt: die zijn wel naar het eerste leerjaar gegaan.  De nieuwe kindjes in hun klas zijn nog steeds niet echt “hun” vriendjes.

Het eerste leerjaar is ook op een andere plaats dan de kleuterschool en zo zien ze hun “oude” vriendjes iets minder. Gelukkig zijn ze dit schooljaar gestart in de KSA, samen met de “oude “ vriendjes. Arend wil echter niet meer gaan, dus gaat  Storm samen met zijn vriend Ward.

Arend is dan samen met Wolf thuis en dan kunnen ze samen spelen, maar vanaf september gaat Wolf ook naar de KSA, hij kijkt er nu al naar uit. Wolf heeft veel vriendjes en mag natuurlijk ook overal gaan spelen en soms eens blijven slapen (het voordeel van een eenling). Ben eens benieuwd hoe Arend dan zal reageren, zo helemaal alleen thuis …

Daar ze een tweeling zijn, worden ze minder gevraagd om bij vriendjes te gaan spelen of eens te blijven slapen, wat ze nochtans heel graag eens willen doen. Vooral als kleine broer weer eens mag blijven slapen bij een vriendje ...

Ik begrijp de ouders ook wel: twee kindjes bij één vriendje is inderdaad niet makkelijk, ook al klikt het dan met allebei. En soms klikt het maar met één van de twee, maar dan durven ze ook niet uit te nodigen, waarschijnlijk om de andere niet te kwetsen.

Hier zijn er al veel vriendjes komen spelen, dat is het voordeel van een grote tuin en een mama die graag kindjes rond haar heeft ;-). Ze komen dus niets te kort en we spreken dan ook eens af op het speelplein of we gaan eens een kinderspeeldorp (hopelijk mag dit binnenkort weer eens).

Ach, het leven met een schitterende jongenstweeling en hun jongere broer is mooi, is loslaten, is hen ondersteunen en hopen dat ze binnenkort eens ergens alleen worden uitgenodigd, wat echt mag en wat ik ook aanmoedig.

Dus lieve ouders, nodig gerust maar eens een vriendje uit van een tweeling. Of spreek misschien met een andere ouder af om elk één kindje uit te nodigen. Zo leren tweelingen elkaar om een beetje los te laten.

 

Mama Wendy

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes