8219fi.jpg

Kindjes zijn intuïtieve etertjes, vertrouw hen

9/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Kindjes kunnen sterk variëren in hoeveel ze dagelijks eten. Sommige dagen eten ze superveel, andere dagen lijkt het alsof ze nauwelijks iets gegeten hebben. Soms heeft dat te maken met een groeispurt, maar soms ook niet. Hoewel het frustrerend kan zijn, kun je het best proberen om je kindje niet te forceren om wel (of niet) te eten. Vertrouw hen.

Kindjes zijn namelijk intuïtieve etertjes die zeer goed naar hun honger- en verzadigingsgevoel kunnen luisteren. Hoe meer je hier in tussenkomt, hoe meer je hen dit afleert. Dit kan hun relatie met eten verstoren, wat het risico verhoogt dat ze selectief eetgedrag ontwikkelen en het kan op latere leeftijd zelfs eetstoornissen in de hand werken.

Een goed hulpmiddel om je kind hier meer in te leren vertrouwen, is het inbouwen van een eetstructuur. Door bepaalde momenten in de dag vast te leggen waarop er gegeten wordt, in plaats van je kind de hele dag door te laten eten, help je hem om het gevoel van honger en verzadiging te respecteren. Je kind zal hierdoor steeds met een min of meer ‘correct’ hongergevoel aan tafel gaan, waardoor er niet te veel of te weinig gegeten wordt. Tips voor een goede eetstructuur zijn:

  1. Plan de eetmomenten voor maaltijden en snacks minstens twee uur uit elkaar.
  2. Plan niet meer dan zes eetmomenten per dag.
  3. Eet op afgesproken tijdstippen zodat je kind weet wat komen zal en tussendoor niet continu om snacks vraagt.
  4. Beperk voedsel tot de eetmomenten, maar voorzie je kind tussendoor wel van genoeg water.

Jij bepaalt wat en wanneer er gegeten wordt, je kind bepaalt hoeveel er gegeten wordt.

de gezonde mama gids

Meer lezen

In ‘De gezonde mama gids’ leer je wat een gezond voedingspatroon is, hoe je dit kunt toepassen voor jezelf en je familie, en hoe jij je kindjes hier goed in kunt begeleiden. Je ontdekt waarom bewegen zo belangrijk is en op welke manier je dit realistisch kunt inplannen in je drukke levensstijl als mama van kleine kindjes. Jennifer gaat ook in op mentale gezondheid en vertelt hoe jij als mama beter voor jezelf kunt zorgen.

Deze gids vormt een handleiding en een houvast om jouw levensstijl en die van je gezin op een haalbare manier zo gezond mogelijk te maken.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes