6591fi.jpg

Het belang van vrij spel in deze bijzondere tijden

23/03/2020

Nog nooit is vrij spel zo belangrijk geweest voor kinderen als deze weken.  Het zenuwstelsel van onze kinderen kan in een staat van vechten of vluchten geraken door de angst die in de lucht hangt, de informatie die op hen af komt die nogal zwaar is om te dragen of gewoon omdat de situatie zo anders is dan anders. Deze overbelasting van het zenuwstelsel kan zich tonen in conflicten met broers en zussen, in dwars gedrag, woedeaanvallen en dergelijke meer. Het is heel belangrijk om onze kinderen hierin bij te staan door deze emoties te ontvangen en te benoemen. Anderzijds is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun potje niet overloopt (wat zich meestal toont in lastig gedrag); namelijk door vrij spel.

Immers, fantasiespel is dé manier voor kinderen om dingen te verwerken en zichzelf te reguleren. Ze gaan alles een plaats geven en rust vinden waardoor de opwinding uit hun lijfje kan vloeien. Dit doen ze door met speelgoedfiguren of elkaar een rollenspel te spelen. Als voorbeeld kan ik vertellen dat de dag waarop ik mijn kinderen van vier en vijf jaar informeerde over het waarom we niet naar school gaan en niet op bezoek gaan bij oma en opa, mijn kinderen voor geruime tijd een rollenspel speelden dat bijna pijnlijk was om te zien. Ze speelden dat ze twee baby’s waren van wie hun mama in het ziekenhuis lag en uiteindelijk dood was gegaan. Nu moesten ze als baby’s alles zelf uitzoeken, want hun mama was hen vergeten te leren hoe ze het moesten doen voor ze dood ging. Dit terwijl ik zeer bewust koos om de informatie zeer objectief te brengen en het te vertellen vanuit vertrouwen en veiligheid. En toch komt deze boodschap zeer hard binnen bij onze kleine kinderen. Fantasiespel helpt hen om dit te plaatsen en te verwerken. Het was dan ook van alle belang dat ik niet tussen kwam in dit spel en het liet gebeuren.

Dus samen spelen en leuke activiteiten inplannen is fantastisch. En deze tijden zijn een ideale gelegenheid om hier meer van te kunnen toevoegen aan jullie dag samen. Echter, wees waakzaam dat je je kinderen niet voortdurend gaat entertainen. Dat kan ten eerste zeer uitputtend zijn voor jezelf, waardoor je er emotioneel niet meer kan zijn wanneer ze je echt nodig hebben. En ten tweede is het heel belangrijk om ze de ruimte te geven om zelf de  controle te hebben over hun spel. Als ouder mag je er op vertrouwen dat ze net dat zullen doen wat hun lijfje het meest nodig heeft op dat moment.

Niet alleen is vrij spel helend voor kinderen, het is ook de beste manier om zicht optimaal te ontwikkelen. Artificiële intelligentie is erg in opmars. Al binnen tien jaren zullen twee miljard van alle banen volledig door machines worden overgenomen. Dus het is belangrijk dat onze kinderen naast het maken van hun cognitieve taakjes voor de juf ook spelen, spelen en spelen. Want door vrij te spelen ontwikkelen ze hun creativiteit en laat dat net datgene zijn wat ons als mensen onderscheidt van computers. Rekenen en taalregeltjes toepassen kunnen computers ook. Nieuwe en innovatieve dingen bedenken kunnen deze toestellen niet. Creativiteit, verbeelding, nieuwe oplossingen bedenken,… Dat zijn de vaardigheden waarmee onze kinderen kunnen onderscheiden in een wereld vol computers en technologie. En laat het net deze vaardigheden zijn die hun de veerkracht zullen geven die ze nodig hebben in een wereld die steeds meer onderhevig is aan onvoorspelbare veranderingen.

Een Amerikaanse studie toont aan dat 98 procent van de 4 à 5- jarigen een ‘geniaal’-score behaalt op het bedenken van nieuwe en creatieve oplossingen bij problemen. Bij de 10 -jarigen is dit nog 30 procent en bij 15 jarigen 12 procent. En bij volwassenen? Slecht twee procent…  Vrij spel is essentieel om hun genialiteit te behouden. Laten we hen dat niet ontnemen door ze voortdurend te willen bezighouden door allerlei activiteiten of door overmatig veel schermtijd.

 

Meer concrete tips over verbindend opvoeden en moederondersteuning vind je op www.mamacoach.be.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes