kwaad kind

12 dingen die herkenbaar zijn als je een kind met een sterke wil opvoedt

25/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je de mama of papa bent van een kind met een sterk karakter, dan weet je het wel: ze kunnen je serieus wat grijze haren bezorgen. Pas op, zo’n vurige kinderen zijn geen “slechte kinderen”, integendeel. Het zijn meestal lieve, zorgende, fantastische kleine mensen die van hun vrienden en familie houden, die het goed willen doen op school en thuis en die graag willen dat je hen ziet als een “goed kind”. Maar dan alleen als het op hun manier gebeurt en als zij de baas mogen spelen. Dus ja, een uitdaging kunnen ze wel zijn. En dan herken je deze dingen wellicht:

 1. Je hoort tante Rita of de buurvrouw om de hoek weleens zeggen dat ‘dat kind gewoon wat discipline nodig heeft’.
  Natuurlijk wil je daar graag op reageren en antwoorden: ‘Oh, echt, tante Rita? Bedankt voor dit pareltje vol wijsheid, dat ik daar zelf nog nooit aan gedacht had! Denk je dat ik dat nog niet heb geprobeerd? Ik ben godganse dagen bezig met ‘discipline’, zo hard zelfs dat ik soms in een vergeten gat wil kruipen waar discipline (en veroordelende commentaren zoals de jouwe) niet bestaan.’ Misschien moet tante Rita het dan maar gewoon eens proberen?
 2. Op de moeilijkste dagen probeer je jezelf steeds weer te vertellen dat ‘hij op een dag fantastische dingen zal doen’ omdat mensen met een sterke wil vaak het meest succesvol worden. 
  En nu maar hopen dat je die dag haalt! 
 3. Je gaat op zoek naar elke mogelijke reden om je kind een complimentje te geven, omdat je wanhopig nood hebt aan wat positiviteit in je dag. 
  En dus reageer je enthousiast bij elke minuscule overwinning, zoals wanneer je kind zijn schoenen aantrekt de eerste keer dat je het vraagt. Fanfare, Olympische medaille, fantastisch gedaan! 
 4. Je kiest soms de gemakkelijke weg en laat je kind winnen.
  Oké, je kind mag om 8u30 een stuk fruit als tussendoortje, al heeft hij nauwelijks een halfuur geleden nog maar ontbeten. En ook al heeft hij het in dat afgelopen halfuur al tien keer gevraagd, en heb je al tien keer neen gezegd – dus eigenlijk zou hij absoluut niet beloond moeten worden. Maar tegelijkertijd ben je ook zó moe, dat je gewoon geen energie meer hebt om het gevecht aan te gaan. En eerlijk gezegd, je wil gewoon eens vijf minuten rust aan je hoofd, want je hebt nog 12 vermoeiende uren te gaan. 
 5. Je moet regelmatig eens heel diep ademhalen.
  En je herhaalt ‘het komt goed’ en ‘we kunnen dit’ zowat elk uur als een mantra.
 6. Je staat meer dan eens met blozende kaken verontschuldigend te glimlachen.
  Wanneer je moet vertrekken op een verjaardagsfeestje bijvoorbeeld, maar je kind een scène schopt omdat hij niet naar huis wil. Of op school omdat hij ZELF ZIJN JAS KAN DICHTRITSEN. Of in de winkel, omdat HIJ het brood in het karretje had willen leggen. En dan zie je veroordelende blikken rond je en wil je roepen ‘Ik doe mijn best!!’. Of je probeert niet rond je te kijken zodat je die blikken niet ziet, omdat je geen druppeltje kritiek meer kan verdragen zonder in huilen uit te barsten. 
 7. Je komt regelmatig eens te laat. 
  Hoeveel “extra tijd” je ook voorziet, er is altijd een onverwachtse strijd te strijden – over of een jas nodig is of niet, dat hij de gordel zelf wil vastmaken of wie de deur van de auto mag opendoen. En dus kom je meer dan eens bezweet ergens toe, te moe om nog echt te functioneren, terwijl je nog maar net bent gearriveerd. 
 8. Je bent altijd voorbereid op het ergste. 
  Zoals als je kind op zijn eentje naar het potje wil gaan. En de boel wil opkuisen. Oh help!
 9. Maaltijden zijn meestal niet bepaald ontspannend.
  Als je de energie kan vinden om een lekkere vers gekookte maaltijd op tafel te zetten, volgt er hoe dan ook een gevecht over god-weet-wat. Zélfs als het zijn lievelingsmaaltje is. 
 10. Op een bepaald moment besef je dat het niet gemakkelijker wordt.
  Je kind zal áltijd een sterke wil hebben, of hij nu een peuter van drie is, een kind van tien of een puber (zeker als puber). Er is geen mijlpaal, geen moment waarop alles miraculeus gemakkelijker wordt, dus je stopt met dat moment af te wachten. 
 11. Je bent zó ontzettend moe.
  Na de bedstrijd die soms uren lijkt te duren (néé, ik wil niet die pyjama! Ik wil die andere! En ik wil zelf mijn tanden poetsen! Je moet nóg een boekje lezen! En ik heb nog dorst!) plof je uitgeput in de zetel om wat hersenloos te scrollen of te zappen. En daarna kruip je in je bed om een paar uur later weer opnieuw te beginnen aan de strijd. Zó vermoeiend. 
 12. Maar je weet ook dat niemand anders je kind zou kunnen opvoeden zoals jij.
  Op een einde van een vermoeiende dag lig je naast je kind voor een slaapwel-knuffel en je vertelt je kind dat je hem graag ziet. En je voelt die gigantische liefde, als een warme golf in je buik. Je weet dat je kind exact is zoals hij zou moeten zijn, en dat jij het geluk hebt zijn mama (of papa) te zijn. Op een dag zal je kind de wereld verbaasd doen staan. Maar eerst moet jij hem door de kindertijd navigeren. Yes, you can! 

 

Bron: Scary Mommy 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes