4809fi.jpg

Verhaaltje voor het slapengaan wordt best door papa voorgelezen

3/03/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

We wisten al dat voorlezen kinderen helpt om hun woordenschat uit te breiden. Uit onderzoek blijkt nu dat kinderen er nog meer voordeel uithalen als die verhaaltjes voor het slapengaan worden voorgelezen door hun papa dan wanneer die worden gelezen door hun mama.

Fantasierijke discussies

Als papa’s voorlezen, dan stellen ze andere vragen aan hun kinderen dan wanneer mama’s dat doen. Zo ontstaan er fantasierijke discussies, waardoor kinderen extra uitgedaagd worden en een rijkere woordenschat moeten aanspreken.

Kinderen zijn meer gefocust

Tijdens het onderzoek was het verschil het grootst bij meisjes, die duidelijk meer gebaat zijn bij een man die voorleest dan bij een vrouw. Elisabeth Duursma leidde het onderzoek aan de Universiteit van Harvard: “De impact is groot, vooral als papa’s al beginnen voor te lezen onder de leeftijd van twee jaar. Lezen wordt gezien als een vrouwelijke activiteit, en kinderen lijken meer gefocust als hun papa voorleest, omdat het iets speciaals is.”

Feitelijke versus abstracte vragen

Bovendien blijken mannen deze taak anders aan te pakken dan vrouwen. Vrouwen zijn eerder geneigd om feitelijke vragen te stellen, denk maar aan “Hoeveel appels zie je hier?” Mannen stellen daarentegen eerder abstracte vragen. Zo vertellen zij eerder “Oh kijk, een ladder! Weet jij nog wanneer ik zo’n ladder gebruikt heb?”

Taalkundige ontwikkeling

Dat is fantastisch voor de taalkundige ontwikkeling van kinderen, omdat ze hun hersenen meer moeten gebruiken. Cognitief gezien is dat meer uitdagend.

Papa’s, jullie weten dus wat jullie te doen staat vanavond!

 

Bron: The Telegraph

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes