Vraag / antwoord: Hoe bereid ik mijn zoontje voor op onze verhuis?

Mama Sophie vraagt zich af: ‘Wij gaan binnenkort verhuizen. Hoe kan ik mijn zoontje van 1,5 jaar daar het beste op voorbereiden?’  

Antwoord kinderpsycholoog Klaar Hammenecker

Beste Sophie,

Voor jou en je partner is het waarschijnlijk reikhalzend uitkijken naar de dag dat jullie je intrek kunnen nemen in je nieuwe nestje. Jullie planden, maakten keuzes en organiseerden dit hele verhuisproject bewust en lang op voorhand. Zo werd het een -misschien bij momenten wel frustrerend- traject dat met de verhuisdag zijn langverwachte apotheose kent.

Voor je peuter is er van een bewust proces en een bijhorende voorbereiding geen sprake omdat die mentaal nog niet over de mogelijkheden beschikt. Uiteraard speelt het temperament van je kind hierin een grote rol, maar een verhuis gaat zelden onopgemerkt  voorbij.

Zo is de tijdsbeleving van een peuter erg simpel: NU. Waar jullie maandenlang naartoe leven, is voor hem een feitelijke en ingrijpende gebeurtenis op de verhuisdag zelf. Om die reden kan dit ook behoorlijk heftig en soms zelfs traumatiserend zijn.

Naast de tijdsbeleving is ook de ruimtelijke beleving erg concreet, nl. HIER. De wereld van een peuter is erg klein. Jullie huis, zijn kamertje -en nog enger: zijn bedje- zijn zijn meest vertrouwde en belangrijkste realiteit. Wanneer deze vertrouwde omgeving van de ene op de andere dag ‘verdwijnt’, kan dit nogal verwarrend zijn. Om die reden kan je hem vooraf al af en toe eens meenemen naar het ‘nieuwe huisje’.

Met enkele concrete acties kan je deze impact voor je peuter minimaal maken.

WAT VERTROUWD IS, GEEFT HOUVAST

Een nieuwe kamer, verleidt vele ouders ook tot de aankoop van nieuw meubilair. Niet doen! Probeer in zijn nieuw kamertje zo veel mogelijk de inrichting van zijn oude kamertje aan te houden. Dezelfde meubeltjes en accessoires zorgen voor herkenning. Als je peuter zijn geliefde foto’s en afbeeldingen aan de muur, zijn knuffels, het matje en zijn stoeltje herkent, zal dit hem snel vertrouwen geven. ‘Het is hier anders, maar toch ook wel hetzelfde’, wordt op dat moment zijn voornaamste ervaring. Als daarentegen alles verandert, geeft dit een gevoel van onrust en wantrouwen. Geef dus prioriteit aan de inrichting van zijn kamertje. Als volwassene is het minder erg om nog een tijdje tussen de half-uitgepakte dozen te slapen.

Naast het meubilair en de inkleding, zit het vertrouwde in nog veel meer details. Omdat hun mentale mogelijkheden nog beperkt zijn, gaan peuters vooral ‘sensorisch’ functioneren. Dit wil zeggen dat ze ontdekken en ontwikkelen via hun zintuigen zoals zien, horen, voelen, proeven en ruiken.

Zo kan je beslissen om de eerste dagen nog geen verse lakentjes op te leggen maar zo de geur van het oude kamertje gewoon mee te nemen naar het nieuwe. Probeer ook dezelfde sfeer te creëren met gelijkaardig licht en lampjes en hetzelfde inslaapmuziekje.

Ook in de andere leefruimtes streef je naar zoveel mogelijk ‘continuïteit’.

BLIJF DICHTBIJ JE KLEINTJE

Een verhuis zet de wereld van je peuter op zijn kop. Bijna alles verandert, maar het belangrijkste in zijn leven blijft gelukkig hetzelfde: jij en je partner! Het is belangrijk dit ook erg duidelijk te maken aan je kleintje. Blijf de eerste dagen steeds dichtbij hem. Laat hem niet alleen in deze nieuwe omgeving. Of blijf praten tegen hem en kondig aan wat je gaat doen wanneer je even de gang in wandelt of boven iets gaat halen.

Wanneer je toch vaststelt dat je peuter helemaal overstuur is door al deze ingrijpende verandering, biedt dan troost en rust op diezelfde sensorische manier: hou hem dicht tegen je aan zodat hij je kan voelen en ruiken, spreek sussende woordjes en maak hoe dan ook tijd voor zijn vaste gewoontes en ritueeltjes.

Veel succes!