3927fi.jpg

Vraag & antwoord: "Mijn zoontje begint te stappen, maar wil geen schoenen aandoen. Wat nu?"

11/10/2019

Mijn zoontje is nu 13 maanden en begint een beetje te stappen. Ik heb eens gelezen dat het geen zin heeft om schoentjes te kopen voor zo'n kleintjes alvorens ze kunnen stappen. Nu dat laatste begint te komen, heb ik een paar schoentjes gekocht. Maar dat was niet naar de zin van mijn zoontje! Van zodra hij ze aan heeft begint hij heel hard te huilen en te trappelen. Ik heb dus een beetje schrik dat hij geen schoenen zal willen dragen omdat hij dit gewoonweg niet kent... Hebben jullie tips hieromtrent? 

Antwoord van kinesiste Frike Van Nevel

 Dag mama, 

Het is eigenlijk niet zo'n probleem dat je kindje niet onmiddellijk schoenen aan wil. Ik ben nog steeds voorstander om kinderen zoveel mogelijk op blote voeten en op verschillende ondergronden (steen, gras, zand...) te laten lopen. Zo worden de voetspieren getraind en de uiteindelijke voetbogen gevormd (zonder platvoetjes dus). Als het niet nodig is, hoeven ze dus zeker geen schoenen te dragen. Waar is dat wel aangewezen: bij wandelen op straat bijvoorbeeld. 

Om je kindje te laten wennen aan schoenen kan je ze in duidelijke situaties telkens kort aandoen. Voorbeeld: maak van het buitengaan een ritueel met een liedje erbij. Zo wordt een positieve associatie gelegd met de schoenen. Je kan ook eens proberen wisselen van schoenen of uitleggen wanneer schoenen nodig zijn (bijvoorbeeld omdat het regent).

En als het kindje huilt, en trappelt, heeft hij/zij daar misschien een gegronde reden voor. Een goed schoentje zal ze normaal gezien niet storen, niet pijn doen en vinden de meeste kindjes na een tijdje best wel leuk. Blijft hij de schoentjes 'afwijzen', dan kan je je afvragen of het dus niet aan de schoen zelf ligt.