5179fi.jpg

Vraag / antwoord: Wat als mama met de ambulance naar het ziekenhuis moet en je kind heeft alles zien gebeuren?

26/02/2018

Mijn partner ligt sinds vorige week in het ziekenhuis. Ze zijn haar komen ophalen met de ambulance. Wij hebben 2 kindjes, eentje van 2,5 en eentje van 5 maand. Nu weet ik niet of jullie tips hebben over hoe daarmee om te gaan tegenover de oudste, hij heeft de ambulanciers en zo allemaal zien passeren, hij heeft zijn mama zien liggen, en heeft haar horen roepen van de pijn. Hij houdt zich sterk, maar ik merk wel dat zijn slaapknuffel nu niet meer van zijn zijde mag wijken. Die moet altijd in de buurt zijn.

We gaan wel elke dag eens langs in het ziekenhuis. Zelf heb ik het thuis nu superdruk, want plots sta je er alleen voor om alles rond te krijgen… Bovendien voel ik me ook heel schuldig tegenover de kids, dat ik minder tijd kan vrijmaken om met hen te spelen en zo...

Antwoord van onze expert Karen Thijs

Beste mama,

Wat een heftige periode moeten jullie achter de rug hebben!

Uit je verhaal kan ik niet helemaal opmaken wat er met je partner is gebeurd.  Maar zo’n heftige gebeurtenis is in elk geval erg verwarrend voor je kindjes, zowel voor je oudste als voor je jongste kind.

Ik denk dat het belangrijk is om in kindertaal uit te leggen dat mama naar het ziekenhuis is gebracht omdat ze pijn had en dat de dokters voor haar gaan zorgen. Wees je bewust van de manier waarop je de dingen verwoordt.  Kinderen voelen heel goed aan of het ernstig is op basis van je intonatie en je lichaamstaal.  Wees eerlijk, maar op een gepast tempo en in een taal die je kindjes begrijpen.

Probeer na een bezoek in het ziekenhuis even te polsen hoe het is geweest voor je kindjes.  Hoe voelen ze zich?  Hebben ze concrete vragen?  Probeer eerlijk op hun niveau te antwoorden op hun vragen, dit kan erg geruststellend werken.   

De knuffel van je kindje zal op dit moment een steun voor hem zijn.  Steun hem daar gerust in.  Benoem dat je het fijn vindt, dat hij steun vindt bij zijn knuffel.  De knuffel kan ook een middel zijn om met je kindje in gesprek te gaan over de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld.

Wees mild voor jezelf. Leg aan je kindjes uit dat je het druk hebt, nu je alleen voor hen en je huishouden moet zorgen.  Plan een vast momentje in om samen iets te doen.  De Amerikaanse kinderpsychiater, Bruce Perry, geeft aan dat 2 maal per dag 10 minuten echt emotioneel beschikbaar zijn voor je kinderen, voldoende is om hen goed te laten ontwikkelen.   Dat vind ik zelf, als mama, altijd een erg geruststellende gedachte.

Ik hoop dat de rust snel mag terugkeren in jullie gezin.  En als mama naar huis komt, vier dan feest, zie het als een ritueel. Zo kunnen jullie samen opnieuw starten: dat is voor jonge kinderen erg belangrijk om een overgang te kunnen maken.

Warme groet,

Karen

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes