3488fi.jpg

Vraag/antwoord: Waarom wil mijn baby niet in zijn eigen bedje slapen?

10/07/2020

Een mama heeft een vraag over het slaapgedrag van haar jongste zoontje (14 weken). Hij wil maar niet in slaap vallen in zijn eigen bedje. Experte Prof. Inge Glazemaker geeft advies.

‘Ik val maar meteen met de deur in huis. Ik zit met een probleempje waar ik niet goed aan uit geraak. Ik heb een zoontje van 14 weken die tot nu toe beneden in een draagmand slaapt terwijl ik in de zetel lig. Dat vond ik gemakkelijk voor de borstvoeding. In het begin was er geen probleem, want eens hij sliep, sliep hij door alles. Nu begint dit moeilijker te worden en zouden we hem graag boven in zijn bedje leggen. 

Ik heb dat al verschillende keren geprobeerd, enkel voor een dutje maar nog niet voor de nacht. Hij wordt dan echter heel erg kwaad en gaat "erover". Ik probeer de 3-minutenregel toe te passen en hem niet in slaap te wiegen, maar na 3 keer ben ik zelf volledig over mijn toeren. Als hij wel in slaap valt is dit maar voor een halfuurtje. Ik ben een beetje ten eindje raad.

Ik heb al een dochter van bijna 3. Bij haar is het ook allemaal gelukt, maar ik weet echt niet meer hoe we dit gedaan hebben...’

Antwoord: Geleidelijk aan wennen aan de nieuwe slaapplaats

14 weken is inderdaad nog klein... Nakijken op medische oorzaken is zeker aan de orde wanneer het ook een probleem is om beneden in slaap te raken. Wanneer dit niet het geval is, zou het kunnen dat de overgang van beneden te slapen naar boven een te grote stap is. Misschien helpt het om dit wat geleidelijker aan te proberen.

Belangrijk hierbij is steeds dat je je zoontje nog wakker in zijn bedje legt zodat het leert om in het bedje in slaap te vallen. In het begin kan het helpen dat je nog even op zijn buikje wrijftzodathij voelt dat je er nog bent. Dit kun je dan geleidelijk aan verminderen door er nog wel naast te staan en rustig tegen hem te praten en zo geleidelijk aan steeds een stapje verder te gaan staan. Je kindje steeds op dezelfde manier in bedje leggen zorgt voor regelmaat en kan je kindje ook rustiger maken (bv. eerst pamper verversen, dan slaapzakje aandoen, nog even iets vertellen, kusje geven,…) Soms helpt het om een muziekje te spelen of zachtjes een liedje te zingen (ook om zelf rustig te blijven).

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes