4252fi.jpg

Vraag/antwoord: wat als je jongste zoon de slaap van de oudste terroriseert?

2/01/2018

Mijn zoontje van 4 lijdt aan slaapgebrek door het slechte slaapgedrag van zijn tweejarig broertje. Onze jongste telg is altijd een moeilijke slaper geweest. Nu hij 2 is, slaapt hij weliswaar door, maar 's avonds en 's ochtends zet hij nog steeds graag het kot op stelten. Ik weet niet waarom… Misschien houdt hij gewoon niet van slapen?

Vraag: wat als je jongste zoon je oudste wakker houdt?

We hebben 's avonds een heel afgelijnd slaapritueel: pyjama's aandoen, eventjes tv kijken met een yoghurtje en een tasje melk, tandjes poetsen, nog even op het potje en dan in bed (rond 19u30). Ik stop hem onder, geef hem nog wat knuffels en kusjes, maar hou het afscheid kort. De deur staat op een kiertje, hij heeft een nachtlampje, hij heeft zijn knuffel en tut en toch begint hij te brullen wanneer ik de kamer verlaat. Zoals de boekjes het voorschrijven gaan we om de 5 à 10 minuten naar boven om hem gerust te stellen en te herhalen dat het tijd is om te slapen. We halen hem er niet uit en wachten tot ons meneertje in slaap valt (meestal na een half uur ongeveer).

's Ochtends is datzelfde meneertje dan weer érg vroeg wakker, meestal tussen 6u en 6u30, maar 5u30 is zeker niet uitzonderlijk. We hebben een slaapwekker op zijn kamer gezet, maar daar trekt hij zich helemaal niets van aan. Hij brult en schreeuwt en huilt tot hij uit zijn bed mag.

Gek genoeg maakt hij van zijn middagdutjes zelden een probleem... Hoewel hij s' middags ook nooit echt lang slaapt (een uurtje), heeft hij hier niet de gewoonte om scène te maken.

Voor mijn man en mij is dit erg frustrerend, maar voor ons oudste zoontje is het nog veel erger. Hij gaat al naar school en krijgt momenteel niet de nachtrust die hij nodig heeft. 's Avonds geraakt hij niet in slaap door het lawaai en 's morgens speelt zijn broertje veel te vroeg voor wekker... Wat kunnen we doen? We geven niet graag toe aan het gebrul van onze kleinste, maar moeten toch ook aan de rust van onze oudste denken?

Groetjes,

Antwoord: beetje schuiven met slaapuren

Dag Sarah,

Dit is inderdaad geen makkelijke situatie voor veel ouders die geprangd zitten tussen de tegenstrijdige noden van hun verschillende kinderen.

In ideale omstandigheden is de slaapkamer van je oudste stil zodat hij kan inslapen en kan je tezelfdertijd je aanpak voor je jongste voortzetten zodat hij ook kan leren zelfstandig in te slapen.

Uit je mail kan ik niet afleiden of je jongens op dezelfde kamer slapen en of ze op hetzelfde uur gaan slapen, maar ik ga er even van uit dat dit zo is.

Er zijn een aantal stappen die je kan zetten om het probleem van het inslapen op te lossen:

Bekijk eerst of je jongste aan voldoende slaapuren komt (voor de leeftijd van 1 à 2 jaar is dat tussen de 11 tot 14u per 24u). Vermits je jongste nog een middagslaapje doet en de meeste nachten wel aan 10 uur slaap komt, lijkt het me in dit geval wel in orde te zijn.

Hou gedurende een week een slaapdagboek bij om zicht te krijgen op het uur waarop je jongste nu meestal inslaapt.

Verschuif het inslaapuur

Verlaat het slaapuur van de jongste naar het moment dat hij volgens het slaapdagboek meestal spontaan in slaap valt. Dus stel dat je jongste op dit moment pas effectief slaapt om 20 uur, leg je hem pas om 20 uur in bed. Valt hij op dit moment pas om 20u30 in slaap, leg je hem pas om 20u30 in bed. De bedoeling hiervan is dat hij zijn bedje ook ‘s avonds kan associëren met op een rustige manier in slaap vallen (net zoals bij zijn middagdutje).

Hou het huidige slaapuur van je oudste aan zodat hij rustig in slaap kan vallen en naar een diepere slaap kan gaan vooraleer de jongste gaat slapen.

Voor het vroege wekuur zal het verschuiven van de slaap al een oplossing kunnen zijn (de slaapbehoefte zal pas later in de ochtend voldaan zijn waardoor hij op een later uur spontaan wakker zal worden). Wat de slaapwekker betreft misschien nog dit even meegeven: probeer ook met een slaapdagboek zicht te krijgen op het uur waarop je jongste spontaan wakker wordt (begin hier pas mee nadat je een week/2weken het inslaapuur van je jongste veranderde).

Zet de slaapwekker eerst 10 minuten later dan dit spontane wekmoment: stel je jongste wordt elke dag om 6u wakker, dan zet je de slaapwekker op de wakkere stand om 6u10 en koppel hier een beloning aan vast (stil blijven tot het konijntje wakker is = een sticker/stempel/...). Wanneer dit lukt kan je de duur wat verlengen met 10 minuutjes.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes