Vraag/antwoord: wat als je kleuter van 2,5 niet graag naar school gaat?

  • door Gastmama

Hallo Mama Baas, ik ben op zoek naar tips om mijn kleuter van 2,5 jaar graag naar school te laten gaan. Het is drama alom en mama (die dan ook zonet bevallen is van een zusje) kan het niet meer aan. 

Eerst happy kleuter, nu stille meid

Mijn kleuter, het meest extroverte en happy child, is plots introvert en vol stress...  Tips hoe we dat het best aanpakken (wel over praten, niet over praten? Hoe?) zijn zo hard welkom (lees: help). Dank je. Valerie, mama van Marie (2,5) en Lucie (13 dagen).

Expert Barbara: Overspoeld door veranderingen

Dag Valerie,

Voor Marie zijn het momenteel heel spannende dagen. Marie is 2,5 jaar. Ik veronderstel dat ze op 1 september is beginnen naar school gaan. Dat is voor peuters een hele onderneming en vergt ontzettend veel energie. Bovendien is mama 13 dagen later bevallen van een zusje. Opnieuw een nieuwe ervaring en een hele uitdaging voor Marie. Ik denk dat Marie momenteel een beetje overspoeld is door veranderingen en daardoor niet kan openstaan voor wat er op school gebeurt. Ik denk dat het hier niet zozeer gaat over het feit of Marie school al dan niet leuk vindt, maar dat het eerder gaat over het bereiken van een grens. Waarschijnlijk is de combinatie van schoollopen en het krijgen van een zusje voor Marie iets te veel. Bovendien heeft Marie misschien wel het gevoel dat haar zusje haar plaats inneemt terwijl zij nu naar school ‘moet’. Het is dus zeker niet abnormaal dat Marie het nu moeilijk heeft.

Best school tijdelijk wat afbouwen

Als een kind zich niet meer veilig voelt, gaat het automatisch die personen opzoeken bij wie het wat kan bijtanken. Op school heeft Marie nog onvoldoende tijd gehad om zich te hechten aan de juf of opvoeder. Ik denk dat ze nu vooral bij mama wil zijn en blijven om wat haar rust en evenwicht terug te vinden.

Mijn voorstel zou zijn om de school wat af te bouwen en Marie af en toe naar school te laten gaan (bijvoorbeeld enkel in de voormiddag of op maandag, woensdag en vrijdag). Ik denk dat het voor Marie rust zal creëren en dat Marie zal ontdekken dat mama er wel nog kan zijn voor haar. Probeer ook, hoe moeilijk het soms is met twee kleine kinderen, eventjes tijd vrij te maken om met Marie iets te doen. Het hoeft niet veel te zijn: eens samen knuffelen, in een boekje kijken, samen naar een peuterprogramma kijken, een wandelingetje maken terwijl iemand op de kleine Lucie past…

Probeer een beetje het tempo van Marie te volgen en forceer haar niet. Eens zij een nieuw evenwicht heeft gevonden, zal ze terug kunnen openstaan voor nieuwe dingen en zal je gauw je happy en extraverte child terugvinden!

Ik wens je veel succes!

Barbara