Vrouw die zoontje van 7 nog borstvoeding geeft dient criticasters van antwoord

  • door Mamabaas

De Australische Lisa Bridger deed afgelopen zomer haar verhaal op Kidspot, een Australische website voor mama's. Haar zoontje van 7 heeft een autisme spectrum stoornis (ASS), en borstvoeding is volgens haar van onschatbare waarde omdat het helpt om hem te kalmeren. Maar na haar getuigenis kreeg de vrouw een golf van kritiek over zich heen…

In juni 2018 vertelde Lisa Bridger dat ze haar zoontje van zeven nog altijd borstvoeding gaf, en dat ze zich daar niet voor schaamde. “Dankzij borstvoeding hoeft hij geen medicatie te nemen voor zijn ASS, omdat het voor hem heel rustgevend is. Hij kalmeert erdoor, en het is een fantastische manier om te verbinden met hem. We hebben melatonine geprobeerd, maar ik kreeg hem niet zover dat hij het wou inslikken. Dat werkte dus niet. Nu krijgt hij melatonine via de moedermelk. Het lukt om woedeaanvallen op die manier in te korten.”

Lisa is ondertussen een echte veteraan te noemen in borstvoeding: de 46-jarige vrouw heeft in totaal al meer dan 20 jaar borstvoeding gegeven aan haar vijf kinderen, waarbij ze vaak tandem voedde.

“Toen ik mijn eerste kreeg, ging het gewoon natuurlijk. Hij dronk van de borst en dat was dat. Niemand vertelde me ooit dat hij op een bepaalde leeftijd moest stoppen, en ik had geen idee van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Mijn kinderen vroegen erom, en ik gaf het hen. Dat werkte.”

Op dit moment geeft Lisa borstvoeding aan Chase (7 jaar) én Phoenix (4) die ook ASS heeft.

Kritiek

Meteen na haar getuigenis werd de Australische echter overspoeld door negatieve reacties en kritiek. Ze werd beschuldigd van kindermishandeling, kindermisbruik, pornografie en zou de gezondheid van haar kinderen schaden.

Daarom besloot de vrouw een brief te schrijven om de puntjes op de i te zetten en de criticasters van antwoord te dienen.

Lisa Bridger

Brief

“Het is natuurlijk om een kind borstvoeding te geven tot de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Chase valt dus nog volledig binnen de normale leeftijd.

Aan de volwassenen die commentaar gaven dat ik ziek ben en dat ik hulp nodig heb: er is niets mis met me. Ik doe alleen wat natuurlijk is. Het heeft niets met het seksuele te maken, ik ben geen pedofiel zoals sommigen onder jullie hebben gesuggereerd.

Mijn zoon is heel zelfstandig en is niet beschadigd. Hij wordt niet gepest. Maar als ik zie hoe jullie reageren en wat jullie mij allemaal vertellen, dan begin ik te snappen waarom zoveel kinderen tegenwoordig gepest worden…

Chase wil geen enkele medicatie innemen. Hij geeft over als ik het nog maar probeer. Hij drinkt water uit een beker, eet veel verschillende dingen en is normaal ontwikkeld. Borstvoeding houdt hem niet tegen om te groeien.

Moedermelk bevat fantastische dingen, zoals vitamines en antistoffen. Bovendien biedt het hem troost en zekerheid.

Voor mensen die zeggen dat ik hem moedermelk in een beker moet geven: ten eerste lukt kolven niet zo goed bij mij. Bovendien geeft die beker hem niet dezelfde troost als borstvoeding, en ik kan me inbeelden dat je dit eerder suggereert voor je eigen comfort dan dat van mijn zoontje. Ten tweede zorgt moedermelk in een beker voor meer tandproblemen, omdat de melk vanuit de borst meteen achteraan de keel terechtkomt, waardoor zijn tanden bij een avond- of nachtvoeding niet doordrenkt zijn van de melk.

En nee, ik ben niet van plan hem borstvoeding te geven tot hij een tiener, twintiger of dertiger is. Zodra een kind zijn melktandjes verliest, verliest hij ook het vermogen om te zogen. Bovendien drinkt hij niet meer voortdurend zoals een kleine baby. Het gaat om occasionele voedingen: meestal ’s avonds om in slaap te geraken, en soms om hem rustig te krijgen na een woedeaanval. Andere keren verkiest hij een knuffel of wil hij alleen worden gelaten.

En nee, het is niet voor mezelf. Je kan een baby, peuter of kind niet dwingen om te drinken van de borst. Ik ben er trouwens helemaal klaar voor om te stoppen. Ik moet opletten wat ik draag zodat ik hem makkelijk kan voeden, moet opletten wat ik eet want hij heeft een allergie voor koemelkeiwitten, moet opletten welke medicatie ik inneem en het is heus niet altijd zo comfortabel, zeker niet als het warm is… Dus nee, het is niet voor mezelf!” 

Baas over eigen borst

Wij denken dan vooral: iedereen baas over eigen borst. Wil je graag lang borstvoeding geven? Niets mis mee. Geef je liever flesjes? Ook goed! Toch?