6645fi.jpg

Vzw Kinderwens start online project om wensouders op te vangen tijdens coronacrisis

6/04/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Vzw Kinderwens start samen met het UZ Gent een online project op om wensouders op te vangen tijdens de coronacrisis.  “Want een onvervulde kinderwens kan even intens zijn als rouwen”, zeggen de auteurs van het boek ‘Als je kinderwens onvervuld blijft’, hoogleraar Lode Godderis en Shanti Van Genechten van vzw Kinderwens.

Het Kinderwens ExpertiseNetwerk van de vzw start daarom - met steun van het UZ Gent - het project ‘You’ll never w(t)alk alone’. Dat platform wil online en gratis de broodnodige mentale steun bieden aan wensouders.

“Terwijl de zorg vandaag torenhoge inspanningen levert om de gezondheid van de Vlaming op peil te houden, kreeg vzw Kinderwens de afgelopen weken ontzettend veel e-mails én telefoons van ongeruste en ontredderde kinderwensouders die hun vruchtbaarheidsbehandeling noodgedwongen moeten staken vandaag,” vertelt hoogleraar Lode Godderis van vzw Kinderwens. “Omdat tijdens de coronacrisis de Vlaamse fertiliteitscentra sluiten zijn heel wat kinderwensouders in paniek. Ze hebben het gevoel geen controle te hebben. Ze weten niet wanneer hun vruchtbaarheidsbehandelingen weer zullen starten en dat geeft hen een machteloos gevoel.” 

“Cijfers tonen aan dat in totaal zo’n 30 à 50 procent van iedereen met onvervulde kinderwens hoe dan ook te maken krijgt met gevoelens van angst en depressie. Een onvervulde kinderwens kan even intens zijn als rouwen om een overleden dierbare. De Vlaamse kinderwenshuizen die in 2016 geopend werden door voormalig minister van welzijn Jo Vandeurzen zorgen normaal voor de mentale opvang en zijn een informatiepunt voor kinderwensouders, maar omwille van veiligheidsredenen zijn deze momenteel ook gesloten. En dat terwijl het net in deze crisis van groot belang is om voldoende aandacht te blijven schenken aan de psychische en sociale gevolgen van ongewenste kinderloosheid.”

Dat bevestigt ook Dominic Stoop van het UZ gent, staflid reproductieve geneeskunde van de Vrouwenkliniek. “Een fertiliteitstraject is vaak een echte beproeving”, zegt Stoop. “Steeds hoopt men dat de volgende embryotransfer ‘de goeie’ wordt. Bijzonder lastig nu, omdat er vandaag niet eens zicht is op die volgende kans...”

Meer info over het project ‘You’ll never w(t)alk alone’ en vzw kinderwens vind je hier en via info@kinderwens.org.

Meer info over het boek 'Als je kinderwens onvervuld blijft' vind je hier

 

Bron: HLN

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes