Waarom buiten spelen alleen maar voordelen heeft!

Dat spelen op zich belangrijk is weten we al langer. Door te spelen leren kinderen beter na te denken, worden ze fysiek sterker, leren ze sociale vaardigheden en voelen ze zich ook beter.

Van spelen leren kinderen:

 • Experimenteren “hoe zou zand eigenlijk smaken?”
 • problemen oplossen “hoe kom ik al kruipend de trap op?”
 • creatief zijn “bloemetjes in mama’s haar steken is leuk!”
 • samenwerken “Jij vult de gieter en ik kap het (meestal net naast) de bloempot”

Zo leren kinderen zichzelf en de wereld een beetje beter kennen. Het is goed voor het zelfvertrouwen, de autonomie en het zelfbeeld van een kind om helemaal zelf een spel te bedenken en uit te voeren. Vaak ook geweldig om te zien waar de fantasie je kind naartoe brengt.

Dus spelen is goed, maar we doen het nog te vaak binnen. De tijd dat we met z’n allen buiten op straat speelden is al lang voorbij. Al zouden we dat beter wat meer doen.

Portugese onderzoekers brachten de drie grote voordelen van buitenspelen in kaart:

De drie grote voordelen van buitenspelen

 

 1. Natuur? Here we come!
  Stokken, stenen, plassen, modder,… zijn in de meeste huizen niet te vinden. Maar ze bieden zo veel leuke spelmogelijkheden voor kinderen. Dit zijn dé materialen die aan kinderen hun verbeelding en noden beantwoorden. Zo worden stukken stam de stoeltjes van een huis, zaadjes van bomen worden helikopters en lieveheersbeestjes worden huisdieren. Natuurlijke elementen hebben als bijkomend voordeel dat ze helemaal gratis en overal beschikbaar zijn. Als je kind erop uitgekeken is hoef je ze dus niet naar de lokale weggeefwinkel of tweedehandsbeurs te brengen. Handig!

  In tijden waar de zorg voor onze planeet (bij sommigen toch) meer op de agenda staat is het vroegtijdig een link maken met de natuur eveneens belangrijk. Het verwonderd kijken naar een zaadje dat ontwikkelt naar een plantje is een emotie die je kindje ook later zal helpen om goed voor onze natuur te zorgen.

  Zoals hierboven beschreven is vrij spel heel belangrijk maar kinderen kunnen buiten ook dingen leren over wiskunde, taal of wetenschap. Wat blijft er drijven op water, hoe zwaar wordt die emmer als je hem vult, hoe heet dat beestje,…

  Ooit al gehoord van kampvitaminen? Ze bestaan echt! Contact met onschadelijke microben hebben een positief effect op astma en eczeem. Ook zonlicht, natuurlijke elementen en open lucht heeft een goed effect op ontwikkeling van botten, het immuunsysteem en fysieke mogelijkheden. En die fysieke mogelijkheden hebben dan weer een goed effect op overgewicht. Een probleem dat de laatste jaren erger is geworden.

 2. Risico’s? YES PLEASE!!
  Ik hoor u al denken, risico’s nemen? Moeten we die niet net vermijden? Dat zit er intussen al maatschappelijk ingebakken. Toch het is belangrijk dat kinderen leren, door ervaring, hoe ze veilig moeten blijven. De eerste keer dat uw kind een verhoogje als podium gebruikt houd je inderdaad je hart vast. Toch weegt het niet op tegen het geluk dat van het kleine gezichtje afspat “kijk mij hier eens!”. Bovendien creëert je kind hierdoor meer zelfvertrouwen en heeft het alweer een nieuwe vaardigheid verworven.

  Als je peuter met een komkommer een balpen in de muur probeert te kloppen is hem onder toezicht een spijkertje en twee blokjes hout geven misschien een beter alternatief. Deze spelletjes maken je als ouder misschien ongerust, maar studies tonen aan dat in dit soort spel doorzetting, ondernemingszin, zelfkennis en probleemoplossing worden geoefend.

  Door kinderen te laten proberen, ontdekken ze wat ze kunnen maar ook wat ze niet kunnen. Ze leren omgaan met onvoorspelbare situaties en bouwen zelfvertrouwen op. De onderzoekers vertellen dat je bij het zien van een paddenstoel in de tuin de paddenstoel kan weghalen uit angst dat het kind dit in zijn mond zou steken, of je kan je kind handschoentjes aandoen en een vergrootglas geven om de paddenstoel te bekijken. Uiteraard blijf je als ouder of verzorgende in de buurt om te helpen of vragen te beantwoorden.

 3. Betere vriendjes!
  Er werd vastgesteld dat kinderen die buitenspelen minder ruzie maken en beter samenspelen. Het grote voordeel zit vooral in het feit dat kinderen veel ruimte hebben en zelf kiezen wanneer ze even alleen willen spelen of wanneer ze samen willen spelen. Ze botsen minder op elkaar, letterlijk en figuurlijk.

  Ook ouders geven aan dat het voor hen rustiger is om kinderen te ondersteunen en aan te moedigen als ze buiten spelen. Een frisse neus doet hen ook deugd. Om maar te zwijgen over de begrijpende glimlach die je als ouders aan elkaar kan geven. Dus, vooruit met die benen, naar buiten met z'n allen!