6415fi.jpg

Waarom er alleen maar voordelen zijn aan je kindje dragen

19/12/2019

Nee, dragen is geen nieuwe rage van de afgelopen jaren. Nee, dragen is niet enkel voor mama's (of papa's) met geitenwollen sokken. En nee, nee, nee... je verwent je kleintje echt, écht niet door hem of haar heel veel bij jou te dragen.

Wij mensen zijn nu eenmaal draaglingen. Geen verstoppers zoals ratten (al proberen we dat wel te doen) en geen vluchters zoals paarden.

Kijk eens naar de apen, onze dichtste verwanten. Is het niet mooi om te zien hoe mama aap haar kleintje steeds met zich meedraagt op haar buik of op haar rug?

Het kleintje klampt zich vast aan de vacht van mama en voelt zich helemaal veilig en beschermd in haar omgeving.

Reflexen en anatomie

Je ziet het ook nog in de reflexen en de anatomie van je kindje. Het is gewoon gemaakt om te gedragen te worden en dicht bij mama (of papa of andere verzorger) te zijn.

Wij hebben natuurlijk niet meer zo’n  vacht als de apen, maar de grijpreflex is wel gebleven. Een herinnering uit een ver verleden waar dragen nog heel gewoon was.

Ook het ruggetje van je kindje vertelt ons dat dragen de beste manier is om de ontwikkeling van jouw kindje te ondersteunen. Baby’tjes worden geboren met een bolle rug. Wanneer je je kindje rechtop in een drager op doek draagt, dan wordt die bolling van het rugje gerespecteerd. Dat heb je niet wanneer je je kindje neerlegt in een bedje of wiegje.

Ook de M-houding, waarbij je kindje met zijn knietjes hoger zit dan de billetjes is de ideale houding voor een optimale ontwikkeling van de heupjes.

Voordelen

Je ziet het, dragen heeft ontzettend veel voordelen:

  • Het stimuleert een veilige hechting
  • Dragen kan bijdragen tot het voorkomen of het verzachten van een postnatale depressie (denk maar aan de oxytocine of het knuffelhormoon dat rijkelijk stroomt wanneer je je kindje dicht bij je houdt)
  • Je kindje voelt zich veilig zo dicht bij jou
  • De fysieke ontwikkeling van je kindje wordt optimaal ondersteund
  • En ... dat zorgt er allemaal voor dat jouw kindje net zelfstandiger wordt!

Dus hoe bedoel je, verwennen? Keep them close!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes