5089fi.jpg

Wat als je kind verslaafd is aan jou en de andere ouder afwijst?

5/11/2021

Mijn jongste dochter is verslaafd aan mij. Het klinkt misschien grappig, maar het is momenteel heel zwaar. Ik moet alles doen voor haar. Mijn lief mag ‘s nachts niet opstaan voor haar, hij mag zelfs geen boterham smeren of ze weigert de boterham. Als ik er niet ben dan valt het wel mee. Maar als we samen thuis zijn, dan is het echt een hel. Ook voor hem is het echt niet fijn dat ze hem altijd afwijst. En voor de oudste is het ook niet leuk dat al mijn aandacht naar de jongste gaat. Is dit veel voorkomend?

Ze was vorige week ziek en dus thuis. Maandag was de eerste dag crèche. Ze heeft heel de dag heel hard geweend. Zo erg dat ze mij zelfs gebeld hebben Ze is nu bijna 2,5. In januari gaat ze naar school. Soms is het echt wel een beetje angstaanjagend.

Nochtans kan ik haar zonder moeite bvb bij mijn schoonmoeder afzetten. En ja, ik zit er zo wel een beetje door nu, omdat ik het gevoel heb dat ik voor alles alleen moet opdraaien, en ik daardoor een slechte mama ben voor de oudste.

Ze heeft soms ook enorme driftbuien en daar moet ik dan ook voor opdraaien. Daar word ik helemaal zot van. Ze heeft zo’n sterk karakter en is fysiek ook heel sterk.

Het lucht al op om het eens van me af te kunnen schrijven. Soms heb ik het gevoel dat mensen het nogal snel afwimpelen als “da's een fase, dat waait wel over”. Maar het is wel degelijk meer dan dat. Ik kan wel tegen een stootje, maar er zijn wel grenzen ...

Antwoord van expert Karen Thijs

Beste mama,

Ik begrijp heel goed dat je het niet grappig vindt dat je het gevoel hebt dat je dochter aan je verslaafd is. Je hebt het gevoel altijd beschikbaar te moeten zijn voor haar en de zorg moeilijk te kunnen delen. Je lief heeft het gevoel dat hij afgewezen wordt en dat raakt jullie beide duidelijk.

Dat kinderen een voorkeur hebben voor een van beide ouders komt heel vaak voor bij jonge kinderen.   Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat de voorkeur voor de ene ouder vanuit het oogpunt van het kind niet steeds een afwijzing is van de andere ouder.

Waarom ontwikkelt je kind een voorkeur?

Vaak is de ene ouder meer aanwezig dan de andere ouder, waardoor je kindje het gewoon is meer zorg te krijgen van de ene ouder en daar dus meer op gericht raakt. Ook een verschil in opvoedingsstijl,  een ander temperament, … Er zijn wel meerdere redenen waarom je kindje een voorkeur ontwikkelt.

Moet je je hierover zorgen maken?

Nee,  het is zelfs erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind dat het zich kan identificeren met een ouder. Het is volkomen logisch dat je kind een voorkeur heeft voor een van de ouders.  Als je even naar jezelf kijkt, weet je ook dat je met sommige mensen in je leven meer affiniteit hebt dan met anderen.  Dat geldt voor familie en vrienden, maar ook voor ouders en kinderen.

Wat kan je doen?

Eigenlijk beschrijf je het een stukje al zelf in je verhaal.  Je vertelt dat het beter lukt tussen papa en Lente als je niet thuis bent.  Laat als jullie allemaal thuis zijn het initiatief van Lente komen. Laat papa niet aandringen, want dan wordt de kans op afwijzing groter.  Het kan helpen als papa benoemt dat hij het jammer vindt dat hij bijvoorbeeld geen boekje mag voorlezen, maar dit verder wel accepteert.  

Als mama kan jij het contact tussen Lente en papa stimuleren. Wat ook kan helpen is dat papa zijn eigen manier zoekt om aansluiting te vinden met Lente.  Misschien gaat ze wel graag zwemmen of wandelen en kan dit een exclusief moment tussen vader en dochter worden die hun band kan versterken.  Dit zal hun relatie op andere momenten op een positieve manier beïnvloeden.

Dat je dochter na een weekje ziek thuis zo heftig reageert op de crèche, is niet zo vreemd.  Als kindjes ziek zijn vallen ze vaak even terug op een jonger niveau van functioneren en hebben ze meer nood aan houvast.  Probeer zelf het vertrouwen te bewaren en de rust dat dit inderdaad een fase is die wel voorbij gaat.  Je dochter mag een voorkeur hebben voor een van haar ouders, maar moet wel accepteren dat jullie allebei voor haar zullen zorgen.

Wees niet te streng voor jezelf als mama.  Plan met je oudste dochter af en toe een individueel moment in om ook voor haar beschikbaar te zijn zodat je je daar niet schuldig hoeft over te voelen. Steun elkaar als partners in deze heftige periode.  Vraag je schoonmoeder af en toe om bij te springen om iets voor jezelf of als koppel te doen.  Dit vraagt veel, dus zorg goed voor jezelf en voor je relatie.

Ik hoop dat de voorkeur van jullie dochter stilaan mag verschuiven en wens jullie veel geduld en doorzettingsvermogen in deze lastige periode.

Warme groet,

Karen

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes